AV21-Plakat-2-odobreno-ZUTU okviru ovogodišnjeg programa jubilarnog dvadesetog po redu Beogradskog letnjeg festivala – BELEF, koji se održava pod nazivom Audio Vizuelni Dvadeset Prvi Vek (AV21), autorski tim Šumatovačke predstaviće projekat Kod kuće - Konstrukcija događaja u Vili Kralja Petra na Senjaku, u trajanju od 3 – 5. avgusta od 19.00 – 22.00 časova.


Serijom intervencijа u prostoru, konstruiše se niz dogаđаjа koji će promeniti percepciju  prostorа i ukаzаti nа sаvremene umetničke i edukаtivne prаkse u Šumаtovаčkoj i prošlost vile kralja Petra i ljudi koji su u njoj živeli. Koristeći logiku pozorišta, scenogrаfske prаkse i scenskog dizаjnа, koja se odnosi nа promišljаnje, аrtikulаciju i izvođenje celokupne scenske slike – vizuelne, аuditivne i tаktilne, autori kroz aplikaciju intimnih sadržaja komentarišu na druge umetničke discipline i hibridno područje u kome se presecаju vizuelne umetnosti i mediji, pozorište, аrhitekturа, izlаgаnje.

 

Rad integriše jedinstveni doživljaj dve značajne institucije grada Beograda: Beogradski letnji festival BELEF i Centar za likovno obrazovanje Šumatovačka čije se prakse susreću u jednom od najlepših prostora u Beogradu - Vili Kralja Petra na Senjaku.


Šumatovačka – Centar za likovno obrazovanje jedna je od najstarijih ustanova kulture od značaja za Grad Beograd (od 1948. god), jedina je ustanova koja u sebi objedinjuje umetnost i obrazovanje. Od trenutka svog osnivanja, Šumatovačka je podsećala je na umetničke ateljee Minhena, Pariza, Beča i prvenstveno bila namenjena formiranju i obrazovanju budućih umetnika. Zbog toga je često prepoznavana kao najpoznatija umetnička škola u bivšoj Jugoslaviji gde su se za upis na umetničke akademije pripremali gotovi svi danas poznatiji umetnici sa ovih prostora.


Danas je to prostor u kome se umetnost svakodnevno preispituje i afirmiše, mesto gde se postavljaju novi izazovi i rekonstruišu granice obrazovanja i umetničkog stvaralaštva. Umetnost se percipira kao vid komunikacije koji je od suštinskog značaja za život svakog pojedinca ali i društvo u celini.

Autorka koncepta projekta Šumatovačke na BELEF-u je Romana Bošković, arhitekta, dr. umetnosti – scenski dizajn,  stručna saradnica za program u Centru za likovno obrazovanje – Šumatovačka.

Autori koji će se predstaviti u Vili kralja Petra su: Asja Vasiljev, vajarka i samostalna umetnica i Marija Vasiljev, slikarka i samostalna umetnica – voditeljke dečjih radionica Šumatovačke, Dina Radoman dr. umetnosti – scenski dizajn i jedna od voditeljki radionice Drama u Šumatovačkoj, Vesna Bogunović, magistarka teorije umetnosti i medija, direktorka Šumatovačke, Ksenija Marinković, istoričarka umetnosti, urednica programa Šumatovačke, Dragana Lađevac – Brkić, diplomirana dizajnerka scenskog kostima i voditeljka nastave scenskog kostima u Šumatovačkoj, Rajko Kovačević, diplomirani primenjeni umetnik grafičar, predavač crtanja i grafike u Šumatovačkoj, Romana Bošković ,  višemedijski umetnici  Vlada Alander, Selena Savić, Gordan Savičić,  Phillp Lammer, i deca iz kreativnih radionica Baušumova i Šareni tabani.

 

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..