Nidaa Aboulhosn, američka fotografkinja i multimedijalna umetnica poreklom iz Libana, će održati javnu prezentaciju svog rada u Opservatorijumu (Krunska 42), umetničkom prostoru posvećenom fotografiji, u četvrtak 9. jula u 20 sati. Umetnica je izlagala u galerijama i muzejima širom sveta, a prilikom svoje prve posete Srbiji govoriće o razvoju svog umetničkog rada, krećući se od poetskih sekvenci do direktnih refleksija na društveno politička pitanja.

 

Gostovanje Nidaa-e Aboulhosn realizuje se u okviru projekta “Dislokacije 2015: Fotografska kolonija u Orlovatu” u organizaciji kustoskog dua maramaida (Maida Gruden i Mara Prohaska Marković). Na drugoj po redu, fotografskoj koloniji koja će se održati od 13. do 19. jula 2015. u selu Orlovat kod Zrenjanina, pored Nidaa-e Aboulhosn učestvovaće fotograf  Ivan Arsenijević i umetnica Nevena Popović, dok će fotografsko-psihološku radionicu sa mladim meštankama/ima voditi psihološkinja i psihoterapeutkinja Dubravka Radusinović. Projekat je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja RS, Društvo zavičajaca Orlovat, OŠ Uroš Predić u Orlovatu, Mesna zajednica Orlovat, udruženje Kulturna periferija.

 

Nidaa Aboulhosn (1973) je fotografkinja i multimedijalna umetnica.  

 

Rođena je i odrasla u malom planinskom gradu u Libanu i nakon završetka studija iz oblasti Environmental Health na američkom univerzitetu u Bejrutu preselila se u SAD. Diplomirala je Studio Art 2004. i radila kao freelance fotografkinja i umetnica. Stekla je master diplomu na odseku za fotografiju na Univerzitetu Arizona 2014, a trenutno je fakultetska saradnica na predmetu Umetnička fotografija na dva univerziteta u Arizoni. Radi na relaciji SAD - Liban. Izlagala je u galerijama i muzejima širom sveta, uključujući: Phoenix Art Museum; UNESCO, Bejrut, Liban; Lora Schlesinger Gallery, Santa Monika, Kalifornija; John Sommers Gallery, Albukerki, Novi Meksiko i Međunarodni festival fotografije, Pingyao, Kina. Samostalne izložbe imala je u: Phoenix Burton Bar Central Library; The Table gallery, Feniks; Clutch Gallery, Bratislava. Tokom nedavnog boravka u okviru rezidencijalnog programa u Slovačkoj, učestvovala je u nekoliko community art projekata i izložbi na prostoru srednje Evrope, uključujući Prag Foto u Kući Franca Kafke u Češkoj.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..