Nakon izuzetno lepe postavke sa radovima uglednog francuskog umetnika, profesora sa Beaux-Arts-a, Bernara Moninoa (Bernard Moninot) koji je predstavio beogradskoj publici odnos prema crtežu na jedan posve nov i drugačiji način. Kroz seriju crteža Pamćenje vetra pokazao je kako vetar sam iscrtava po zadimljenoj podlozi, kroz drugu seriju od 20 crteža pod naslovom Objekti tišine pokazao je kako sonogram preko frekvencije glasova prilikom izgovaranja reči tišina preavi različite forme.

 

Zatim je doneo crteže na staklu, grafike na staklu, crteže na svili i po prvi put je izlagao svoje intimne dnevnike. Spoj umetnosti i nauke se očitavao u opusu ovog Francuza i ova izložba je otvorena do 24. oktobra.

 

Od 28. oktobra do 21. novembra u našem prostoru će biti predstavljena manja retrospektiva crtačkog opusa Ratka Lalića, uglednog slikara, pedagoga, dobitnika brojnih nagrada.


Ratko Lalić se rodio 6. februara 1944.  u Dolipolju, kod Visokog. Školu za primenjenu umetnost u Sarajevu je upisao 1959. godine. Akademiju likovnih umetnosti i postdiplomske studije završio je u klasi profesora Stojana Ćelića 1975. u Beogradu.
Bio je profesor crtanja i slikanja na akademiji u Sarajevu, zatim postaje profesor na Akademiji likovnih umjetnosti na Cetinju 1992, a od 1994. radi na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu,  zatim osniva zajeno sa drugim kolegama katedru na FLU u Banja Luci. Učesnik je na brojnim kolektivnim i samostalnim izložbama u zemlji i inostranstvu.
Tekst u katalogu je napisao likovni kritičar iz Novog Sada Sava Stepanov, a izložbu otvara sociolog kulture, prof. dr Ratko Božović.

Dobitnik je Velike nagrade Riste i Beta Vukanović Fakulteta likovnih umetnbosti,zatim Oktobarske nagrade grada Beograda za ,,studentske, umetničke i naučne radove", pa Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva za doprinos slikarstvu i godišnje nagrade Društva likovnih umetnika Visokog. Dobitnik je Nagrade za slikarstvo na Oktobarskom salonu u Beogradu 1975, otkupne Nagrade Muzeja grada Sarajeva na izložbi Collegium articum '81, Nagrade za slikarstvo u Skoplju na Osmoj izložbi SULUJ-a, otkupne nagrade Umjetničke Galerije u Banjaluci. Otkupnu nagradu na izložbi Jugoslovenski crtež u Zagrebu dobija 1989. godine. Univerzitet umetnosti u Beogradu donosi odluku da Ratku Laliću dodeli Veliku plaketu Univerziteta umetnosti sa poveljom, u znak priznanja za izuzetne zasluge i doprinos razvoju Fakluteta primijenjenih umetnosti i Univerziteta umetnosti.

Od 25. novembra beogradska publika će moći da pogleda celokupni crtački opus ugledne umetnice, akademika Ljubice Cuce Sokić povodom 100 godina od rođenja.

<<  Februar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
   
   

Putopisi, Intervjui..