U četvrtak, 16. oktobra 2014. godine u 12 časova u Konaku kneza Miloša u Topčideru, izložbenom prostoru Istorijskog muzeja Srbije, svečano se otvara izložba pod nazivom „Rusija i Srbija. Istorija duhovnih veza od XIV do XIX veka”. Na otvaranju izložbe će govoriti direktor Ruskog državnog arhiva starih spisa Mihail Riženkov, direktor Državnog istorijskog muzeja Aleksej Levkin i v.d. direktora Istorijskog muzeja Srbije dr Dušica Bojić.

 

Svečano otvaranje će uveličati hor „Ekvilibrijum” pod dirigentskom palicom gospođice Olge Milićević, koji će izvesti kompozicije „Oče naš” Nikolaja Kedrova i „Tebe pojem” Stevana Mokranjaca.

 

Izložba se realizuje u okviru manifestacije Dani ruske duhovne kulture u Srbiji, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Ruske Federacije, Državnog arhiva Ruske Federacije i Ruskog državnog arhiva starih spisa uz učešće Državnog istorijskog muzeja iz Rusije, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Istorijskog muzeja Srbije.

 

Duhovno jedinstvo ruskog i srpskog naroda svojim korenima seže u daleku prošlost. Ono se temelji na zajedničkoj pravoslavnoj veri, istim svetinjama koje su poštovane, srodnim jezicima. Na izložbi su prikazane retke srpske bogoslužbene knjige koje su u Rusiji počele da se pojavljuju od XIV veka.

 

Centralni deo izložbe posvećen je duhovnim vezama Rusije i Srpskih zemalja XVI-XVIII veka. Padom Konstantinopolja 1453. godine pravoslavni svet je lišen svog duhovnog centra, a balkanski narodi su pokroviteljstvo, zaštitu i pomoć radi očuvanja svoje istorije, kulture i vere tražili od jedine nezavisne pravoslavne države – Moskovske Rusije. U postavci izložbe mogu se videti unikatne gramate srpskih duhovnika u kojima se govori o tužnom položaju srpskih hrišćanskih crkava i manastira.

 

Stari dokumenti govore o prijemima srpskih bogoslova kod careva i patrijarha u Kremlju. Na izložbi su prikazana dela ikonopisa i primenjene umetnosti iz Srbije, koja su bitisala u Rusiji tokom stoleća.

 

U XIX i početkom XX v. rusko-srpske veze su znatno ojačale. Izloženi dokumenti govore o dolascima srpskih državnih i kulturnih radnika, stvaranju srpskih opština i dobrotvornih društava u Rusiji.

 

Stari arhivski dokumenti, retke fotografije, ikone i predmeti primenjene umetnosti iz fondova najvećih ruskih arhiva i muzeja očigledno prikazuju istoriju rusko-srpskih duhovnih i državnih veza koje korenima sežu u daleku prošlost.

Izložba je otvorena do 30. novembra 2014. godine.

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..