Kroz modne revije, izIobe i edukativna predavanja razmenićemo iskustva sa zemijom koja je u svetu prepoznata kao lider u kreativnim industrijama. “Less is more” precizno opsuje veći deo onoga što zovemo — vedska moda - sklonost ka diskretnijim bojama i svedenom, prefinjenom izgledu. Kao I u svim ostalim aspektima života Šveđani teže da praktično pristupe onome što nose, all to apsolutno ne podrazumeva manjak kreativnosti.

 

Švedski dizajneri koji će predstaviti svoj rad na ovogodišnjoj Nedeiji mode su mladi I perspektivni dizajneri - Mina Palmkvist, dobitnica prestižne The Who’s Next Young Designer Award 2011. u Parizu I Hampus Berjgren, diplomac Londonskog Saint Martinsa I jedan od dizajnera Alexander McQueena, kao i beograđanka Sonja Jocić koja je modu studirala u Švedskoj.

 

Predavanje “Upotreba ručnog rada u savremenoj modi. Žensko stvaraIatvo u fokusu”, u Etnografskom muzeju će održati Lotta Ahivar, dugogodišnja predsednica Swedish Fashion Council-a, predsednica Udruženja tekstilnih rukotvorina i osnivaica Nordijskog udruženja za modu (NFA).

 

,,RazIičita odstojanja — izmedu modne fotografije i umetnosti”, očaravajuća izloba fotografa pet renomiranih švedskih fotografkinja možete pogledati u Ustanovi kulture Parobrod, gde će se i Tomas Gunnarsson, uticajni modni fotograf i bloger, predstaviti predavanjem “Creating Gender With The Camera”. On će na duhovit I satiričan način, anahzirali fotografije iz rodne perspektive I motivisati publiku da usvoji nove tendencije modne fotografije I način njihovog korišćenja u savremenim komunikacijskim tokovima.

 

Na 36. Perwoll Fashion Week-u imamo izuzetnog gosta domaćina od koga zaista svi, I kao društvo u celini i kao pojedinci, moežmo mnogo toga da naučimo.

 

 

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..