U okviru projekta MILD HOME, u utorak 30. septembra  i sredu  1. oktobra 2014. godine održan je trening program za arhitekte, u svečanoj sali opštine Savski venac u Beogradu. Na treningu „ARHITEKTURA I ODRŽIVOST“ u okviru MILD HOME projekta, predavač Ranko Božović je prikazao nove principe i metode projektovanja energetski efikasnih zgrada i naselja u svetu.

 

Iz svog bogatog iskustva u radu sa poznatim svetskim arhitektama, prikazao je kako se u multidisciplinarnim projektantskim timovima uočavaju, postavljaju i rešavaju problemi vezani za primenu energetski efikasnih standarda. Više od dvadeset učesnika imali su prilike i da se upoznaju sa novim principima koji su aktuleni u svetskoj praksi, između ostalog i obezbeđivanje ugodnog životnog i radnog prostora i primena bioklimatske optimizacije.


Među temama koje su bile zastupljene tokom dvodnevnog treninga su i pitanja koliko smo i gde konkurentni sa znanjem koje imamo, da li su arhitekti graditelji ili istraživači, šta je dizajn proces vođen opipljivim ciljevinma, interaktivno projektovanje – strategija i taktika, kao i koji su kriterijumi za projektovanje i za koga zapravo projektujemo (sukobi interesa).

 

Ranko Božović je međunarodni stručnjak za održivu izgradnju i projektovanje kao i strategije razvoja urbanizma u skladu sa klimatskim promenama. Iako je mašinski inženjer, već 15 godina se intezivno bavi arhitekturom i saradnik je mnogih svedskih arhitekata, a pre svega  poznatog holandskog arhitekte Rema Koolhaasa i grupe OMA. Pobednik je mnogih medjunarodnih konkursa, a njegova iskustva i  vizije održive arhitekture mogu biti od koristi svim projektantima.


U treningu su učešće uzeli učesnici i pobednici MILD HOME konkursa, kao i druge kolege arhitekti.

 

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..