Galerija Trag, Dvoržakova 2, Sremčica - U subotu, 4. oktobra 2014, u 18 časova je svečano otvaranje samostalne izložbe slika Olgice Stefanović pod nazivom „MOJA ĆIRILICA“. Slike su inspirisane srednjovekovnom srpskom umetnošću, rukopisnim knjigama i ćiriličnim pismom koje su autorki već petnaest godina nepresušna inspiracija. Izložba je deo projekta pod nazivom „Moja ćirilica“. Ovaj projekat predstavlja zapis o srpskoj kulturi, umetnosti, pismenosti, tradiciji i istoriji.

 

Na slikama se nalaze likovi najpoznatijih srpskih fresaka, delovi rukopisnih knjiga i srednjovekovne ornamentike. Izložba se sastoji od 40-ak slika (ulja na platnu, gvaš i kombinovana tehnika).

Autorski projekat Olguce Stefanović pod nazivom „MOJA ĆIRILICA“, autentičan je zapis o srednjovekovnoj srpskoj umetnosti, zapis koji čuva od zaborava i pokazuje svu lepotu ćiriličnih slova. Izložbama ovih radova Olgica Stefanović svrstala se u red onih koji na najbolji način predstavljaju našu kulturu, ne samo u Srbiji, već i širom sveta. Imala je preko 30 samostalnih izložbi u Srbiji, Rusiji, Kanadi i Sloveniji (Novi Sad, Beograd, Niš, Subotica, Zrenjanin, Moskva, Belgorod, Ljubljana, Toronto, Hamilton...), a svojim radovima iz oblasti grafike, ilustracije i ikonopisa predstavljala je Srbiju na mnogim međunarodnim izložbama u našoj zemlji i inostranstvu (Finskoj, Belgiji, Francuskoj, Grčkoj, Kini, Kanadi, Meksiku, Argentini, SAD-u...).


O njenim radovima besedili su između ostalih, Njegovo preosveštenstvo vladika jegarski Porfirije, arhitekta i član Krunskog saveta gospodin Dragomir Acović, akademik i slikar Milorad Bata Mihailović, istoričari umetnosti Slavica Ilin, Pavle Stanojević i drugi.

Olgica Stefanović - Grafički dizajner, slikar i ikonopisac, član Udruženja likovnih umetnika Srbije i Vojvodine (ULUS-a i ULUV-a). Živi i stvara u Novom Sadu.

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..