Pozivamo vas na otvaranje izložbe fotografija Žene, autorke Tamare Zidar, 19. septembra u 20 časova u Uličnoj galeriji. Na otvaranju muzički ugođaj pravi Horkestar! Shvatanje umetnosti, njene forme i filozofije se menjalo kroz vreme. Posebno u poslednjih pedeset godina, umetnički svet je doživeo potpunu transformaciju ne samo u samom razumevanju umetnosti već i u umetničkoj teoriji.


Ipak, i pored svih tih promena, žena kao takva ostaje još uvek jedna od najvećih inspiracija umetnika, kao što je bila vekovima unazad.

 

U ovoj seriji fotografija Tamare Zidar, žena ima centralno mesto. Serija od 10 fotografija nastala je u periodu od 7 godina, na putovanjima autorke po Indiji, Zanzibaru, Šri Lanki i Francuskoj. Na fotografijama su predstavljene  žene, odevene u tradicionalnu odeću ili pak odevene u odeću koja ne mora biti tradicionalna  ali koja umnogome reflektuje običaje, kulturu pa i religiju određene zemlje. Ono što odmah zapada za oko je uhvaćeni spontani trenutak, momenat svakodnevnog života, šarenilo odeće predstavljenih žena, sve u svemu, svojevrsni joie de vivre. Neke od ovih fotografija podstiču na  razmišljanje o uticaju religije na život žena, iako sama religija ovde svakako nije u fokusu. Vrednost ovih fotografija je upravo u tome što će one nekoga možda pokrenuti na diskusiju, dok će neko drugi samo uživati u lepoti prizora. One nas mogu inspirisati, baš kao što su žene koje se na njima nalaze inspirisale autorku. - Anđela Milinković

Tamara Zidar rođena je 1986. godine u Zaječaru. Prva ljubav su joj kompjuteri kojima se profesionalno bavi od svoje 17. godine. Fotografija joj je oduvek velika strast i omiljeni hobi, a nakon rađanja njene dece i debitantskog filma „Radjanje porodice" odlučuje da zapostavi programiranje i u potpunosti se posveti fotografisanju i snimanju bitnih porodičnih momenata. Žene i deca najveća su joj inspiracija. Izlagala je svoje radove na više kolektivnih izložbi u Srbiji, a ovo joj je prva samostalna izložba. Osnivač je zajednice pod imenom „Putospekiva“, čiji je cilj promocija samostalnih putovanja i putničke fotografije kroz predavanja i tribine koje se održavaju jednom mesečno u Beogradu, a sve češće i po Srbiji. Kada ne fotografiše, provodi vreme sa decom u prirodi, gricka semenke, peva u Horkestru i piše blog na geravodeli.com.

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..