U petak 5. septembra, sa početkom u 19h, u prostoru galerije „Elektrika” (Vojvode Putnika 7, Pančevo) Pančevo Film Festival organizuje još jedan događaj iz serije dešavanja pod nazivom Grrr!Program. Najnoviji Grrr!Program predstavlja izložbu stripova inspirisanih filmom i televizijom, britanske autorke Lee Kennedy, niz godina prisutne na britanskoj nezavisnoj strip sceni, koja će ovom prilikom publici predstaviti svoj rad.

 

Nakon toga će biti promovisana i dva najnovija strip izdanja lokalne produkcije: „Doživljaji Mike Miša” koje je priredio Zdravko Zupan, i „Crvenkapa” autora Vuka Palibrka.

 

Knjiga „Doživljaji Mike Miša” je reprint izdanje koje je priredio beogradski istoričar stripa, Zdravko Zupan. Nakon što je 1928. godine prvi tonski crtani film „Steamboat Willie” postigao svetski uspeh, 1930. je usledila i strip produkcija inspirisana junakom ovog filma – Mikijem Mausom. Već 1932. godine, beogradski dečiji list „Veseli četvrtak” je počeo da objavljuje strip serijal domaćih autora (isprva Ivana Šenšina i Božidara Kovačevića), čiji je junak Mika Miš, srpski alter ego Mikija Mausa. Knjiga u izdanju strip edicije „Zlatno doba” i Kulturnog centra Pančeva po prvi put na jednom mestu objedinjuje sve nastavke ovog stripa, uz tekstove čiji su autori Zdravko Zupan, Saša Rakezić alias Aleksandar Zograf i istraživač i istoričar Diznijeve produkcije, Didier Ghez.


Drugo izdanje koje Grrr!Program predstavlja je priča u slikama „Crvenkapa” koju je objavila izdavačka kuća „Komiko” i čiji je autor Vuk Palibrk, između ostalog i kreator vizuelnog identiteta Pančevo Film Festivala.


Program priređuju Saša Rakezić i Kulturni centar Pančeva.


Više o Pančevo Film Festivalu:

 

Pančevo Film Festival – PAFF je gradska manifestacija čiji je cilj promocija nezavisne autorske kinematografije, kao i filmova visokobudžetne produkcije koji neguju originalan i kinematografski uzbudljiv pristup narativu, formi, strukturi i estetici. Jedna od misija festivala je i da predstavi, istraži i proširi ideje i pitanja šta sve kinematografija danas može da bude i uradi, kao i da, kroz prisustvo mladih talentovanih autora na festivalu, promoviše i  pruži podršku novoj generaciji filmskih umetnika.

 

Program festivala sastavljen je od pedesetak svetskih filmova, dokumentarnih, igranih, eksperimentalnih i film eseja, kratkog, srednjeg i dugog metra. Tokom četiri dana Pančevo će postati grad – festival, sa ne samo bogatim filmskim programom (dva takmičarska i dva revijalna) već i muzičkim, likovnim, strip i edukativnim programima. Planiran je i dolazak gostiju iz sveta kulture, umetnosti, sporta i nauke, koji će učešćem na tribinama i predavanjima svoje znanje i iskustvo podeliti sa publikom.

 

Edukativni program festivala sastojaće se od desetak panela, tribina, razgovora i predavanja namenjenih studentima i srednjoškolcima, koje će održati gosti festivala: filmski umetnici, novinari, teoretičari, kritičari, predstavnici filmskih akademskih institucija i drugi umetnici i kulturni radnici. Zahvaljujući tome publika festivala, a posebno ona najmlađa, imaće priliku da od samih autora čuje i nauči kako, zašto i na koji način se filmovi prave. Najvažnije, naučiće kako se filmovi čitaju, gledaju i vole.

 

 

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..