Samostalna izložba poznate umetnice i kaligrafkinje Silvane Ručnov biće otvorena 8. septembra, u 20 časova, u restoranu “Gnezdo” (Male stepenice / Karađorđeva 43, Beograd). Posetioci će imati priliku da se upoznaju sa prepoznatljivim umetničkim izrazom ove umetnice, da osete kolorit, lepotu i značaj pisane reči.


Prema rečima filozofkinje Olivere Z. Mijušković “...pismenost je značajna za celokupnu civilizaciju, jer ne samo što omogućava ljudima da spoznjau i saznaju ko su i odakle su, već da ih osposobi za subjektivno stvaralaštvo i ono drugo - na dobrobit celokupne zajednice. Pismenost omogućava u jednom širem kontekstu da se otvori put ka progresivnijem društvu i kulturi, a koja je preduslov svakog modernog i razvijenog društva i države. Svetski dan pismenosti je značajan i jer nas podseća kako i odakle smo počeli, upozorava nas da ne smemo da zaboravljamo, jer pisana svedočanstva različitih epoha postoje uredno kao prst koji opominje. Pismenost je zapravo uslov da jesmo u svom punom i pravom značenju. Opismenjen čovek je zapravo čovek koji je koristan i sebi i drugima, čovek koji shvata, prihvata i rešava. Najkraće rečeno pismen čovek je stvaralac. Opismenjavanje je posebno značajno u današnjem digitalnom dobu kada nam preti trenutak kada će generacije naučiti prvo da uključe tablet računar, a zaboraviće šta znači rukopis i pismo. Jedna od onih koji nas podsećaju da ovaj scenario ne sme da bude realnost je i kaligrafkinja Silvana Ručnov čija se uloga u kaligrafskoj umetnosti na našim prostorima, ogleda ne samo u preciznosti i stilu njenih ispisanih poruka, već je njen značaj što je kao predavač probudila interesovanje svih generacija za ovom veštinom i što je svoj talenat iskoristila u svrhu širenja oduhovljene pismenosti kroz svoja umetnička dela.”

Čovek je od svog postanka imao potrebu da ostavi trag za sobom. Pismo mu je pomoglo da pobedi vreme i prostor, da sačuva od zaborava mnoga dela civilizacije. Kada govorimo o pisanoj reči ne možemo, a da ne pomislimo na kaligrafiju.

„Kaligrafija kao umetnost lepog pisanja najpre asocira ili na srednjovekovni rukopis i rukom pisane knjige, ili na školski predmet "Lepo pisanje" koji je bio veoma značajan, jer je razvijao veliki broj čovekovih veština. Danas je kaligrafija sastavni deo primenjene umetnosti, jer estetski element postaje nezaobilazan u primeni pisma. Savremena kaligrafija je na temeljima raznih istorijskih pisama i iskustava prateći tehnološki razvoj izgradila sebi veoma bitnu poziciju u dizajnu. Pored dizajna ona se pojavljuje i u drugim oblastima umetnosti, najčešće u grafici i slikrastvu. U savremenoj kaligrafiji je veoma bitan i estetski odnegovan rukopis kaligrafa. Kaligrafija se ne bori niti će se ikada boriti sa brzinom digitalnog doba. Ona koristi mogućnosti koje joj novo tehnološko doba nudi i razvija se u svoj njenoj lepoti. Njen fokus je da neguje pažnju i lepotu, a digitalno vreme joj omogućava brzinu u komunikaciji i razmeni iskustava sa drugim kulturama.“ - Silvana Ručnov, autorka izložbe

U okviru izložbe, 9. septembra, u 18.30 časova, biće predstavljen program “Putovanje kroz pisma” namenjen svim generacijama koje se kroz razonodu mogu upoznati sa raznim pismima. Na ovom prvom susretu u sezoni ulaz je slobodan. Na njemu posetioci mogu saznati šta ih očekuje tokom čitave sezone trajanja programa.

Izložba “Silvana Ručnov 2014” traje do 12. oktobra.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..