Danube_Sava_river-BelgradeTim stručnjaka Istorijskog muzeja Srbije s kolegama iz Grčke priprema koncept izložbenog prostora u Kuli Nebojša koja će do kraja godine biti spremna za prve posetioce posle višemesečne restauracije, saoštilo je danas Javno preduzeće "Beogradska tvrđava".
U saopštenju se navodi da će Kula Nebojša biti izložbeni prostor u kojem će, na originalan način, uz korišćenje modernih audio-vizuelnih elemenata, izložba biti postavljena tematski i po nivoima. Posetioci će moći da vide priču o istorijatu Kule, Prvom srpskom ustanku, kao i priču o Srbiji i Grčkoj kao oslobođenim zemljama, dok će jedan deo kule biti posvećen Rigi od Fere, grčkom revolucionaru koji je stradao u Srbiji.

"Restauracija Kule Nebojša i njeno uključivanje u kulturni život Beograda najveći je projekat te vrste, koji je rađen ne samo u našoj zemlji već u celom regionu", piše u saopštenju. Javno preduzeće "Beogradska tvrđava" navodi da je obnova Kule Nebojša i njena ponovna funkcionalna upotreba, prilagođavanje savremenim uslovima, uz istovremeno očuvanje autentičnosti pionirski poduhvat. Zahvaljujući donaciji Grčke i sredstvima iz budžeta grada, obnovljeni su Kula, Priobalni bedem i Vodena kapija. Radovi na revitalizaciji objekta počeli su u junu 2009. godine, a završeni u maju ove godine. Projektnu dokumentaciju su uradili Republički zavod za zaštitu spomenika kulture i Arhitektonski fakultet u Beogradu, uz konsultantske usluge Arheološkog instituta SANU. Izvođač radova je "Koto" iz Beograda. U narednom periodu biće uređen okolni prostor, uvedena struja u kulu i obezbeđen bezbedan prilaz kompleksu, odnosno pešački prelaz i semafor.
<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..