Narodna banka Srbije i ove godine, osmi put zaredom, učestvuje u manifestaciji „Noć muzeja“ u okviru koje otvara vrata svojih izložbenih prostora u Kralja Petra 12 i Nemanjinoj 17 na Slaviji. Ovogodišnja, 11. po redu„Noć muzeja“ pod sloganom „Groznica“, održava se 17. maja od 18 časova popodne do dva sata ujutru. 


U zgradi Narodne banke Srbije u Kralja Petra 12, posetioci će moći da pogledajustalnu izložbu  „Novac na tlu Srbije“ i tematske izložbe uz kratak video zapis o aktivnostima. Upoznavanje sa izloženim numizmatičkim, arhivskim i istorijskim materijalom, uputiće posetioce u tokove istorijskog razvoja i upotrebe novca na našim prostorima. Zanimljivi su i interaktivni sadržaji poput provere težine zlatne poluge i autentičnosti novčanica, kao i stara ručna presa za izradu kovanica iz 19. veka. Posetioci će imati i jedinstvenu priliku da prođu kroz podzemne prostorije i depoe Trezora, gde će videti izložbu „Centralne banke Srbije i Francuske u Prvom svetskom ratu“, dok će prateći putokaz kroz vremeplov oživeti slike iz prošlih vremena.


Obilazeći Svečani hol banke posetioci će kroz projekcije uživati u zanimljivim detaljima iz istorijata izgradnje zdanja i dekoracije enterijera, najreprezentativnijeg objekta neorenesansne arhitekture, čijije projektant Konstantin Jovanović, poznati bečki arhitekta srpskog porekla. Takođe, posetioci će moći da se slikaju zaoriginalan i nesvakidašnji prigodan poklon – novodizajniranu imitaciju novčanice u boji sa sopstvenim likom povodom jubileja 130 godina od početka rada Narodne banke Srbije.


U holu zgrade Narodne banke Srbije na Slaviji, Nemanjina 17, posetioci će moći da pogledaju izložbu fotografija pod nazivom „ Betina fotografija godine“. Ovu izložbu, koja se održava 11. put zaredom, čine izabrani radovi profesionalnih fotoreportera iz regiona jugoistočne Evrope. Ove godine na konkurs se prijavilo 110 profesionalaca iz deset zemalja. Ovom izložbom istovremeno, agencija Beta obeležava 20 godina rada.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..