Muzej afričke umetnosti ima priliku da u globalni kolaž uvrsti sećanje na drevnu civilizaciju Sao, koja se prostirala na širem području jezera Čad, jezera koje vremenom kopni, nestaje... Za potrebe ove manifestacije predstavljenu upotrebom različitih medija.

 

Posetioci će u zasebnom delu imati priliku da vide tekuću izložbu „Kotoko konjanici, čuvari duše“ koja pokazuje minijaturne bronzane figure – talismane sa motivom konja i jahača koje odlikuje izuzetna stilska raznovrsnost i snažno simboličko značenje u kulturi afričkog naroda Kotoko.

 

U stalnu postavku će biti utkano platno, kao kakav prozor kroz koji će gledaoci rasterećeni od predmisli moći stvoriti intuitivno saznanje i impresiju o folkloru i kulturnom identitetu dvo-milenijumske civilizacije predstavljene originalnim video radom za Noć muzeja, inspirisanim Kotoko konjanicima. Video u formi patch-worka, bazira se na autentičnim snimcima svečanosti koje se održavaju u sećanje na pomenutu civilizaciju Sao (Mani-Nigerija), ali i segmentima filmova čuvenog tumača Afrike - dokumentariste Žana Ruša. Sve to uz za ovu priliku posebno osmišljen muzički pandan u formi Live Act-a.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..