Program "59. MAJSKIH SUSRETA" počeće 14. maja od 19 časova, u Galeriji Akademije 28 i obuhvatiće svečanu dodelu nagrada najboljim likovnim ostvarenjima, a zatim i proglašenje najuspešnijih literarnih radova, u Velikoj sali Akademije 28. Likovna izložba biće otvorena za sve posetioce do 16. juna 2014. Ulaz na sve programe je slobodan.

 

"MAJSKI SUSRETI" predstavljaju jednu od najdugovečnijih kulturnih manifestacija kako u Srbiji tako i na prostorima ostalih bivših Jugoslovenskih republika.

 

Tradicija Susreta datira još od 1955. godine kada je, u okviru „Đuro Salaja“, prve kulturno-obrazovne institucije koja je, kao takva, uspostavljena u tadašnjoj Jugoslaviji, u cilju prezentacije najkvalitetnijih amaterskih radova iz oblasti likovnog i književnog stvaralaštva, ustanovljena manifestacija Susreta, sa zadatkom da jednom godišnje okupe sve amatere sa ovih prostora. Tokom godina, Susreti su predstavljali integralni deo obrazovnih programa i važan činilac kulturne politike zemlje, a njihov značaj bio je, pre svega, u “vaspitavanju i podstrekivanju stvaralaštva radnih ljudi, građana i omladine, u oblasti likovne umetnosti i književnosti.”
 
Svake godine sredinom aprila, AKADEMIJA 28 organizuje Konkurs za amatersko književno i likovno stvaralaštvo, nastavljajući time tradiciju "MAJSKIH SUSRETA".


Na ovogodišnjem Konkursu učešće je uzelo preko 200 autora-amatera iz različitih krajeva Srbije, Makedonije i Federacije BiH; u okviru likovnog konkursa pristiglo je 106 likovnih radova, dok je na književni dospelo preko 100 pesama.
 

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..