Od 7. maja – 15. maja 2014. - U saradnji sa Centrom za razvoj karijere Filozofskog fakulteta, Muzej afričke umetnosti  organizovao je program prakse za studente završnih godina Filozofskog fakulteta u Beogradu. Studenti su dva meseca vredno radili na svojim temama, kako na sadržajnosti vođenja, tako i interesantnim načinima prezentacije. Svaki student donosi drugačije viđenje stalne postavke Muzeja afričke umetnosti.

 

Studenti će voditi posetioce kroz stalnu postavku i dočarati im Afriku iz 9 različitih perspektiva! Raspored vođenja možete videti na našem sajtu: museumofafricanart.org


Program „Praktikum" su osmislile i vodile kustosi MAU: Emilia Epštajn, antropolog i Ivana Vojt, istoričar umetnosti.
Za sve koji dođu na vođenje ulaz je slobodan. Dobro došli!

 

Utorak, 13.maj u 18h

 

„Razotkrivanje položaja žene u umetnostima Zapadne Afrike“

Aleksandra Stefanović, studentkinja sociologije

 

Bogata kolekcija Muzeja afričke umetnosti skriva priče o položaju žene u zapadnoj Africi. Ko su one, kakva im je uloga u društvu, kako konkretno društvo procenjuje značaj njihove društvene uloge, za koje su poslove zadužene, a koje ne smeju da rade i kako teče proces socijalizacije, pokušaćemo da otkrijemo iščitavanjem simbolike sa autentičnih predmetima koji pripadaju kulturama naroda Bambara, Dogon, Baga, Dan, Gere, Senufo i Ašanti. Umetnost ovih zajednica koje žive na teritorijama današnjih država Mali, Gvineja, Obala slonovače i Gana otvoriće nam prozor sa pogledom na kompleksne načine na koje muškarci i žene igraju svoje uloge. Ukoliko ste radoznali, pozivamo vas da posetite vođenje kroz postavku 13. maja 2014., gledanu očima žene (studentkinje sociologije), koje će vas podstaći na razmišljanje o sopstvenom rodnom identitetu.

 

Sreda, 14. maj u 18h

 

„Zoomorfni motivi u umetnostima Zapadne Afrike: mitologija i ritualna praksa“

Majda Klaužer, studentkinja etnologije i antropologije

 

U afričkoj umetnosti prepoznajemo različite likovne motive, a motivi životinja su među najčešćim. Majstori-umetnicu su bili inspirisani životinjama u svom okruženju, često im pripisujući izuzetno bogato mitološko značenje. Tematsko vođenje kroz stalnu postavku Muzeja afričke umetnosti pružiće vam odgovore na pitanja: Koje životinje su po predanju prve naselile svet? Čime se lovci brane od šumskih duhova? Koja je životinja simbol tajnog društva Poro? Posetite nas i saznajte ove i mnoge druge zanimljivosti iz tradicije naroda Dogon, Bamana i Senufo, zapadne Afrike.

 

Četvrtak, 15. maj u 18h

 

„Ritam života i muzika Zapadne Afrike“

Marija Tešanović, studentkinja istorije umetnosti

 

Dođite da saznate zašto cela Afrika igra, svira i peva. Da čujete kako telo može da postane muzički instrument i kako doživeti efekat opijata bez korišnjenja istih. Da li je bitnija melodija ili ritam, i koji su muški, a koji ženski instrumenti? Kako nastaju instrumenti, zašto se smatraju svetim i kako putem muzike možemo postati svemoćni... To su samo deo misterije koju ćemo otkriti na ovom vođenju kroz stalnu postavku Muzeja.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..