U okviru ovogodišnje nedelje arhitekture, Ulična galerija će predstaviti izložbu Miloša Komlenića, arhitekte i docenta na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Izložba teksturE (mojE) arhitekturE predstavlja nastavak serije fotografija na temu Teksture arhitekture, a biće otvorena u ponedeljak 12. maja sa početkom u 18 časova. Saradnica na izložbi je arhitekta Maja Stanojević.

 

9. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture - BINA u organizaciji Kulturnog centra Beograda i Društva arhitekata Beograda i suorganizaciji Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Centra za promociju nauke sa temom Prostori javnosti, biće održana od 8. do 31. maja 2014.


O izložbi - teksturE (mojE) arhitekturE              
[krajnje lično... Ili: "Ispovest uvoda"...]
 
Da li život i društvo postaju sve brži? Ili mi, protokom godina usporavamo? Možda i jedno i drugo?! Raduje me otkrivena spoznaja: mnogi moji projekti upravo na pretpostavljenu temu imaju sličan stav. Stav sveden na nekoliko reči:  "potraga za kvalitetom više".

Pitanja, pitanja, pitanja... Da li gradski prostor počinje tamo gde kućni/privatni... zajednički prestaje? Mogu li oni postojati na istom mestu? U isto vreme na istom mestu?

Da li gradu uvek pripadaju prvenstveno nivoi bliski terenu/parteru-prizemlju/tlu? Da li uobičajena rešenja nude dovoljno mogućnosti, i možemo li si priuštiti više? Tojest, da li promena uobičajenog pristupa nudi više mogućnosti njegove pojavnosti?! Da li su te granice jasne? Stereotipne? Preklopljene? ukinute? Da li su dati prostori na istom mestu isključivi (ili/ili)? ...možda "sabirljivi" (i/i)?!
 
Miloš Komlenićje rоđеn 1972. godine u Beogradu. Profesionalnu praksu započinje radom na Arhitektonskom Fakultetu u Beogradu, gde i sada radi u zvanju docenta na Departmanu za Arhitekturu. Učestvuje u nastavi na predmetima Studio projekat i vodi predmet “Stanovanje i prostori za ostarele osobe”. Aktivno se bavi arhitektonskim projektovanjem, kako u samoj praksi - tako i najavnim domaćim i međunarodnim konkursima, na kojima je ostvario više od petnaestak nagrada i priznanja. Suosnivač i pokretač je nekolicine projektantskih biroa i grupa. Dobitnik je priznanja Salona Arhitekture u Beogradu, kao i međunarodnih priznanja. Imao je lične izložbe, a učestvovao je i na više zajedničkih stručnih, kao i tematskih izložbi iz oblasti arhitekture i dizajna.

 

Beogradska internacionalna nedelja arhitekture - BINA pokrenuta je 2006. godine sa idejom da vrednosti koje stvara i promoviše arhitektura vode ostvarenju boljeg životnog okruženja i kulturnom uzdizanju društva, kao takva ona daje priliku arhitektama odavde i izdaleka da pokažu svoje radove i da govore o različitim društvenim prilikama, naprednim projektantskim razmišljanjima, kvalitetnom građenju i održivom razvoju. Kao i kod drugih poslova, dugoročna posvećenost visokim ciljevima, bez rezultata koji iz rada proizlaze, dovodi neminovno do sumnji i samopreispitivanja, koji lako mogu da prerastu u razočaranje i potištenost, ali isto tako, ukoliko se usmere ka razotkrivanju grešaka u pređašnjim uverenjima i postupcima, mogu da unaprede odnos prema uvek neugodnoj stvarnosti. Čini nam se da je razotkrivanje arhitekture jedino što u ovom teškom času preostaje arhitektima. Zbog toga želimo da sa vama podelimo nadu da će preispitivanje postupaka proizvodnje arhitekture – od prvih nagoveštaja u svesti do poslednjeg zavrtnja na gradilištima – pomoći svima da pronađu ona mesta u arhitekturi koja su danas važna drugima, a ne samo arhitektima, i da prokrče one puteve koji će ih povezati sa okruženjem koje nameravaju da menjaju. BINA sa ovakvim ciljem organizuje različite izložbe, predavanja, tribine, radionice, šetnje kroz grad – pokušavajući da iskustvo manifestacije za posetioca postane novi doživljaj i nova percepcija arhitektonskog stvaralaštva

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..