U petak, 9. maja 2014. godine, sa početkom u 20 časova, Centar lepih umetnosti Guarnerius će ugostiti dva događaja – promociju monografije našeg uglednog slikara Jugoslava Ocokoljića i svečano otvaranje izložbe slika pod nazivom PREOBRAŽAVANJA 2014, autora Violete Cvetkovske Ocokoljić i Jugoslava Ocokoljića. Ugledni umetnici za kojima je veliki broj nagrada, samostalnih izložbi i učešća u grupnim postavkama i kolonijama, predstaviće svoje nove radove u tehnici akril na platnu.

 

O monografiji i slikama govoriće slikarka dr Violeta Cvetkovska Ocokoljić i istoričari umetnosti Nikola Kusovac i prof dr Stanislav Staša Živković, a gost večeri će biti glumica Jelena Žigon.

 

Ovo autorsko veče će biti realizovano u saradnji sa umetničkom galerijom „Radionica duše“, a ulaz je slobodan. Izložba će u galeriji Guarneriusa biti otvorena do 23. maja 2014. godine.

 

O IZLOŽBI - Naglašavajući svoj specifičan odnos prema prirodi, Violeta Cvetkovska Ocokoljić prikazuje širok spektar flore i faune sa neobičnim arabeskama u pozadini, koje predstavljaju shematizovane prolaze u druge svetove. Na taj način, spajaju se naizgled realno i naizgled nestvarno, sve ono što vidimo i mogućnosti shvatanja svega što je nevidljivo, naizgled nepostojeće.


Slike Jugoslava Ocokoljića zadržavaju se u okvirima predanja o slici, u kome se tematski deo izjednačava sa likovnim. Naglasak je uvek na unutrašnjem preobraženju saglasno hrišćanskoj misli, da je carstvo nebesko unutar nas samih. Tako naizgled savremena ali i večna tema, ostaje prisutna: kako hodočastiti stazom preobraženja, lutati, zalutati i iznenaditi sebe.

 

O AUTORIMA:


Dr Violeta Cvetkovska Ocokoljić živi i radi u Beogradu. Do sada je samostalno izlagala 70 puta i učestvovala je na velikom broju grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, kao i u likovnim kolonijama. Članica je ULUPUDS-a, a angažovana je na Fakultetu za kulturu i medije Megatrend univerziteta u Beogradu, kao vanredni profesor. Pored pedagoškog rada, bavi se i istraživanjem vizuelne kulture i prevođenjem knjiga: Smisao ikona (2008) i Ikona i tajnoviti izvori hrišćanstva (2009). Autor je knjige Komunikacija: čovek i kultura (2009) i priređivač Monografije Jugoslava Ocokoljića. Dobitnica je brojnih nagrada iz oblasti ikonopisa, portreta i mozaika, i autor je i koautor brojnih radova iz oblasti ekonomije, vizuelnih umetnosti, kulture, religije i komunikacije, objavljenih u zemlji i inostranstvu. „Violeta crtačkoj i likovnoj materiji daje lični pečat kroz dekorativne elemente koji ne narušavaju koncepciju slike, gradeći sopstveni metafizički svet...“ - Ljiljana Subotić, istoričar umetnosti

 

Jugoslav Ocokoljić živi i radi u Beogradu, a za njim je 47 samostalnih izložbi. Učesnik je brojnih grupnih izložbi u zemlji i insitranstvu, kao i likovnih kolonija. Član je ULUS-a, CAA (Los Anđeles) i ICHAW (London). Dobitnik je nagrada iz oblasti ikonopisa i teme portreta, a kao autor potpisuje knjige Ikona, pisanje, čitanje i sozercanje sa teologijom ikone (2004) i Posne slikarske tehnike – dopunjene metode ikonopisanja (2009). Prevodilac je knjiga Smisao ikona (2008), Ikona i tajnoviti izvori htišćanstva (2009) i Ikona, slika nevidljivog: elementi bogoslovlja, estetike i tehnike ikonopisa (2009).
„Pošto Ocokoljić nije duhom lenji kopista, nego je naprotiv, radoznala i u samu suštinu problema upućena stvaralačka ličnost, rezultati do kojih je došao, u prvom redu kao ikonopisac, predstavljaju samo jezgro vrednosti srpske savremene likovne umetnosti“ – Nikola Kusovac, istoričar umetnosti, izvod iz teksta monografije Jugoslava Ocokoljića

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..