U Kući kralja Petra, ustanovi kulture čiji je osnivač Opština Savski venac, u utorak, 18. marta 2014. godine, u 19 časova, biće otvorena izložba "Transponovanje kvantnih namera", Marijana Marića,  akademskog slikara iz Novog Sada.

 

Na izložbi u Kući kralja Petra, Marjan Marić izložiće 12 apstraktnih radova, velikih formata, u tehnici ulja i akrilika na platnu, a izložba će biti otvorena do 29. marta 2014. godine. Ulaz slobodan.


 Odlomak iz recenzije dr Siniše Vidakovića:  "Veoma dobro upoznat sa dešavanjima koja su proizveli avangardni stvaraoci, Marjan Marić je umetnik koji bez griže savesti crpi sve ono što postoji u bogatom fundusu istorijskih oblika, pa tako njegova naracija i reprezentacija postaje svojevrsni omaž slikarima lirske apstrakcije i njihovim utemeljivačima, kao i artistima sedme i osme decenije prošlog veka. Svestan da postoji više paralelnih nivoa sadašnjosti, gradeći svoju sliku, on koristi sličan sistem zapisa koji podsećaju na kretanje kroz nivoe video igrica. Svojim dramskim, dinamičnim i trenutno provokativnim poigravanjem sa bezbrižnim, ornamentalnim, dekorativnim i drskim ukrštanjem apstraktne aparature sa afektima i kolorističkom senzacijom, neretko kričavim tonovima i kolorističkom raskoši, u stvari, svaki njegov skok upućuju na sledeći nivo koji obećava „nagradu“, a uz njih su i padovi koji vraćaju unazad na ponovni pokušaj. Marjan Marić se uveliko drži teorije spontanosti čistog akta slobode trancendentalnog subjekta tj. ideje autonomije (Kant), te u svojoj umetničkoj mikropoetici deluje u svim nivoima, koji se najčešće mogu sagledati kao uprizorenje raskida, mada se slikar trudi da tonalnošću strukture slike stvori privid harmonijskog tkanja.  Slikar ovakvog dinamičkog kvaliteta, u neprestalnom ponavljanju osnovnih kodova najnovijeg umetničkog čina, nesvesno živi avangardnu umetnost, tako što izlazi iz estetike dela u životno događanje, koje u znakovima i zapisima na velikom platnu, pretpostavlja (ipak) očekivanje od budućnosti."

 

Biografija: Marjan Marić, rođen je u Srpskoj Crnji 1979. godine. Diplomirao je 2012. godine na Akademiji umetnosti u Banja Luci, na odseku slikarstva, u klasi profesora Vese Sovilja. Iste godine upisao je master studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Stevana Kojića, smer novi likovni mediji.

 

Kolektivne izložbe:
 2009. Minimum Maximuma, Banski Dvor - kulturni centar, Banja Luka;
 2009. Međunarodno V bijenale minijature, Tuzla;
 2009. Izložba grafika studenata Akademije umetnosti, Banja Luka;
 2010. EX libris Dunav, Pančevo;
 2011. Humanitarna izložba za Japan, Narodni muzej Republike Srpske, Banja Luka;
 2012. Minum Maximuma, Narodni muzej Republike Srpske, Banja Luka;
 2013. Strategie art, Galerija Progres, Beograd;
 2013. Fokus izložba fotografije, Šabac.

 

Samostalne izložbe:
 2010. “Dekonstrukcija akta”, zgrada rektorata Banja Luka;
 2011. “Osvežavanje”, Banski Dvor - kulturni centar, Banja Luka;
 2012. “Vibrantna polja”, Skupština Republike Srpske, Banja Luka;
 2012. “Miris moje žene”, Dečije pozorište Republike Srpske, Banja Luka.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..