U sredu, 19. februara u 18 časova, u Narodnom muzeju, otvara se izložba Zlatni venci i dijademe iz Makedonije. Reč je oje gostujućoj izložbi fotografija Arheološkog muzeja u Solunu. Bićeizloženo 18 panelasa predstavama 16 zlatnih venaca i dijadema sa detaljima. Zlatni venci koji se čuvaju u zbirkama Arheološkog muzeja Soluna čine jednu od najvećih grupa venaca na svetu.

 

U svetu antičke Grčke zlatni venci i dijademe su se pojavili krajem 5/početkom4. veka pre. n. e. i bili su u širokoj upotrebi u drugoj polovini 4. veka p.n.e. Venci su pravljeni po uzoru na biljke (hrast, lovor, bršljan, mirta ili maslina), pa ih je odlikovao naturalistički izgled i bogata floralna dekoracija. Posle prve četvrtine 3. veka p.n.e. venci postaju jednostavniji, razuđena kompozicija nestaje, a floralnu dekoraciju čini samo nekoliko shematizovanih listova. Drugi tip venaca, koji podseća na dijademu, ostaje u upotrebi i dalje tokom rimskog perioda.


Zlatni venci i dijademe predstavljeni na ovoj izložbiimaju za cilj da ilustruju različite aspekte interpretacija, umetničku vrednost i njihov način korišćenja, kao i da predstave najnovije nalaze sa iskopavanja vršenih u Makedoniji poslednjih decenija.


Svečano otvaranje izložbe u čast predsedavanja Grčke Savetu Evropske unije, uz prisustvo nj.e. Konstantinosa Ikonomidisa, ambasadora Republike Grčke i gospođe Polikseni Adam-Veleni, direktora Arheološkog muzeja u Tesalonikiju, održaće se 19. februara u Narodnom muzeju u Beogradu. Izložba će biti otvorena do kraja aprila 2014. godine

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..