Ovogodišnje izdanje Bitef festivala, pedeset šesto po redu, održaće se u Beogradu od 23. septembra do 2. oktobra pod sloganom Mi – junaci rada svog. U glavnom programu biće prikazano devet predstava vodećih domaćih, regionalnih, evropskih i svetskih pozorišnih autora iz Nemačke, Belgije, Meksika, Francuske, Srbije, Slovenije i Ujedinjenog Kraljevstva. Poseban kuriozitet 56. Bitefa predstavlja činjenica da će svi autori (osim onih domaćih) gostovati u Beogradu po prvi put. Publika Bitefa će već na početku festivala moći da uživa u predstavama zvezdi ovogodišnjeg Bitefa.

Međunarodni festival savremenog plesa „Tanz Platz“ održava se od 31. avusta do 4. septembra 2022. godine, u SKCNS Fabrici. Ovo je šesto izdanje Festivala, u organizaciji Studentskog kulturnog centra Novi Sad, a petodnevni program obuhvatiće plesne performanse i razgovore sa umetnicima, koji dolaze iz Španije, Japana, Švedske, Grčke, Brazila i Srbije.

Pogledajte repertoar Pozorišta Teatrijum od 15. do 21. avgusta. Sledeće nedelje na letnjoj sceni Pozorišta Teatrijum biće za svakog po nešto: "Don Žuan", "Nas dve" i "Sirena i Viktorija" duhovito obrađuju uvek aktuelnu temu - a to je, naravno, ljubav. Predstava "Ženici" iz Hrvatske bavi se, kroz komiku i apsurd, međuljudskim odnosima, a "Nadežda Petrović" i "Slavne srpske vojvode" na zanimljiv način podsetiće nas na neke od velikana naše istorije.

Pedeset šesto izdanje Bitefa biće održano u Beogradu od 23. septembra do 2. oktobra pod sloganom Mi – junaci rada svog. Festivalska publika će, u okviru glavnog programa, imati priliku da pogleda devet predstava iz Nemačke, Belgije, Meksika, Francuske, Srbije, Slovenije i Velike Britanije. Između ostalih, na programu će biti predstave nekih od najznačajnijih svetskih autora kao što su Kejti Mičel, Jan Martens i Aleksander Zeldin. Upravo Zeldinova predstava Ljubav će svakako biti jedan od aduta festivala. Nastala u koprodukciji autorove kompanije i pozorišta Odeon iz Pariza, ova produkcija će na Bitefu imati tri izvođenja i to u prostoru Luke Beograd.

Ideja o pozorištu Teatrijum pokrenuta je na inicijativu našeg uvaženog dramskog umetnika Tihomira Stanića, uz podršku Univerziteta u Beogradu, koji je ustupio dvorište Kapetan-Mišinog zdanja i gradske opštine Stari grad. U osnivanju su učestvovali i Vesna Stanković i Vladan Gajović. Pozorište je prošle godine imalo vrlo uspešnu „nultu“ sezonu, a ove godine je „prva“ sezona otvorena 01. jula. 

Novina je dečji program, svakog vikenda u 11h igraju se predstave za decu, a ulaz je besplatan, zahvaljujući podršci fondacije „Alek Kavčić“. 

Planirano je oko 80 predstava koje će se igrati skoro svako veče tokom jula i avgusta. Pogledajte repertoar Pozorišta Teatrijum od 08. do 14. avgusta.

Pedeset šesto izdanje festivala Bitef održaće se u Beogradu od 23. septembra do 2. oktobra 2022. godine, uz devet predstava vodećih evropskih i svetskih autora u glavnom programu i raznovrstan prateći program. Pored tradicionalnih pratećih programa kao što su Susreti sa autorima i Polifonija, ove godine će se održati i plenarni sastanak organizacije IETM, što će biti prilika da se vodeći pozorišni profesionalci iz celog sveta okupe u Beogradu.Reč je o četvorodnevnom događaju sa više od 500 učesnika pod sloganom WORK HARD, LIVE HARDER! i u okviru koga će se organizovati stručne tribine, predavanja radionice i drugi vidovi razmene iskustava između pozorišnih radnika iz svih krajeva sveta.

Šaljemo Vam repertoar letnje scene Pozorišta Teatrijum od 1. do 7. avgusta. U prilogu možete naći reperoar za ceo avgust, kao plakate i slike iz predstava. Nakon velike posećenosti u julu, Pozorište Teatrijum nastavlja sa radom i tokom avgusta! Jul su obeležile veoma uspešne premijere predstava "Tesla - Svetlopis u vremenu" i "Banović Strahinja", rađene u koprodukciji Pozorišta Teatrijum i CEBEF-a (Centar beogradskih festivala), kao i mnogo drugih interesantnih predstava i monodrama. Oni koji nisu uspeli da dođu u julu, biće u prilici da pogledaju neke od ovih predstava i u avgustu: "Banović Strahinja", "Bez pogovora", "Zlostavljanje", "Don Žuan", "Nas dve", a krajem avgusta i "Tesla - Svetlopis u vremenu", a mnoge predstave će u avgustu po prvi put gostovati na pozornici na otvorenom Pozorišta Teatrijum.

<<  Jul 2022  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..