Prolećni deo sezone u JDP-u obeležiće gostovanja dva inostrana pozorišta. U aprilu gostuje Gradsko pozorište iz Istanbula, a već u maju Pekinško narodno umetničko pozorište iz Pekinga. Ovo je retka prilika da se na domaćoj sceni vide predstave vodećih teatara iz Turske i Kine. Ulaznice za oba gostovanja su u prodaji. Predstava Gradskog pozorišta iz Istanbula (Turska) Rat i mir Lava Nikolajeviča Tolstoja u režiji Aleksandra Popovskog biće izvedena na Velikoj sceni „Ljuba Tadić” u nedelju 21. aprila u 19.00. Predstava traje 3 sata i 25 minuta i ima pauzu. Reč je o uzvratnom gostovanju teatra iz Turske na čijoj sceni je u januaru predstava Edip imala dva veoma uspešna izvođenja.

Oduvek me je zanimalo da li je ljubav moguća u vremenima rata i velikih kriza, iako sam odgovor znao unapred. Te dve reči, Rat i Mir i danas jako odzavanjaju svuda oko nas. Često mi se pojavi pred očima poster koji drže Joko Ono i Džon Lenon na kome piše - WAR is over (RAT je gotov). Kako stoje stvari u svetu, čini mi se da na našem posteru piše PEACE is over (MIR je gotov) – napisao je Aleksandar Popovski, koji je u JDP-u režirao predstave Kandid (za koju je nagrađen Sterijinom nagradom), Metamorfoze, Hamlet, a poslednja predstava koju je režirao, Alisa u zemlji strahova po tekstu Eve Mahkovic, i dalje je na redovnom repertoaru JDP-a.

Popovski je ostao veran dugogodišnjim saradnicima, pa scenografiju u predstavi Rat i mir potpisuju Sven Jonke i Vanja Magić, a adaptaciju Eva Mahkovic. Aleksandar Popovski je u Istanbulu radio sa ansamblom koji je sastavljen od veoma iskusnih i poznatih glumaca ali i jednom novom generacijom koju je odabrao na audiciji na koju se prijavilo skoro 400 kandidata od čega je za predstavu izabrano deset glumaca. Kako sam navodi, spoj turskog teatra i Tolstoja su za njega bili veliko uživanje a veruje da će taj osećaj imati i beogradska publika.




<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..