Sezonu 2013/2014  počinjemo 1. oktobra kada će se održati  Gala Verdiana,  koncert povodom 200 godina rođenja Đuzepa Verdija. Gala koncert na kome će nastupiti svetski poznati i priznati vokalni solisti iz Italije, Danijela Desi (Daniela Dessi), sopran, i njen suprug Fabio Armilijato (Fabio Armiliato), tenor, izuzetan je događaj i za mnogo veće sredine nego što je naša. Sala Madlenianuma mala je da odgovori na ogromno interesovanje koje vlada za njihov nastup.

 

Koncert je posvećen 200. godišnjici rođenja najvećeg operskog kompozitora Đuzepa Verdija (1813-1901), čiji jubilej se slavi u celom svetu, u svim operskim kućama postavkom novih dela, naročito onih ređe izvođenih.

 

Na našem koncertu biće izvedene arije, dueti, ansambli, horske i orkestarske numere iz najpoznatijih opera: Nabuko, Trubadur, Otelo, Don Karlos, Simon Bokanegro, Moć sudbine, Makbet, a na samom kraju i popularna napitnica iz Traviate. Pored veoma popularnih numera, kao što su hor Jevreja iz Nabuka ili arija Pace, pace iz Moći sudbine, biće izvedene i manje poznate numere, hor iz ranije opere Lombardijci i dr. Dvoje poznatih svetskih umetnika za ovu priliku pozvali su troje svojih mladih učenika i sledbenika da upotpune doživljaj  i osvoje ceo solistički glasovni potencijal. To su Tamta Tarijeli, mecosopran, Romano dal Zovo, bas, i Čen Či, dramski bariton, što će omogućiti i glasovnu i repertoarsku raznolikost izvođenja. Orkestar Madlenianuma, kao i hor sačinjen od mladih članova koji učestvuju u našim drugim muzičkim predstavama, kao što su mjuzikl Rebeka, opere Pajaci, Traviata i druge, daće raskošan okvir solističkom delu koncerta. Stanko Jovanović, šef dirigent naše kuće, rukovodiće gala koncertom.

 

GALA VERDIANA - Koncert vrhunskih svetskih solista povodom 200 godina rođenja Đuzepa Verdija. Gala koncert na kome će nastupiti svetski poznati i priznati vokalni solisti iz Italije, Danijela Desi (Daniela Dessi), sopran, i njen suprug Fabio Armilijato (Fabio Armiliato), tenor, izuzetan je događaj i za mnogo veće sredine nego što je naša. Sala Madlenianuma mala je da odgovori na ogromno interesovanje koje vlada za njihov nastup.

 

Koncert je posvećen 200. godišnjici rođenja najvećeg operskog kompozitora Đuzepa Verdija (1813-1901), čiji jubilej se slavi u celom svetu, u svim operskim kućama postavkom novih dela, naročito onih ređe izvođenih.

 

Na našem koncertu biće izvedene arije, dueti, ansambli, horske i orkestarske numere iz najpoznatijih opera: Nabuko, Trubadur, Otelo, Don Karlos, Simon Bokanegro, Moć sudbine, Makbet, a na samom kraju i popularna napitnica iz Traviate. Pored veoma popularnih numera, kao što su hor Jevreja iz Nabuka ili arija Pace, pace iz Moći sudbine, biće izvedene i manje poznate numere, hor iz ranije opere Lombardijci i dr.

 

Dvoje poznatih svetskih umetnika za ovu priliku pozvali su troje svojih mladih učenika i sledbenika da upotpune doživljaj  i osvoje ceo solistički glasovni potencijal. To su Tamta Tarijeli, mecosopran, Romano dal Zovo, bas, i Čen Či, dramski bariton, što će omogućiti i glasovnu i repertoarsku raznolikost izvođenja.

 

Orkestar Madlenianuma, kao i hor sačinjen od mladih članova koji učestvuju u našim drugim muzičkim predstavama, kao što su mjuzikl Rebeka, opere Pajaci, Traviata i druge, daće raskošan okvir solističkom delu koncerta. Stanko Jovanović, šef dirigent naše kuće, rukovodiće gala koncertom.

 

DANIJELA DESI (DANIELA DESSÌ) sopran - Uz širok repertoar, koji obuhvata više od sedamdeset opera, Danijela Desi (Daniela Dessi) je definitivno jedan od najvećih soprana današnje operske scene. Zahvaljujući zapaženoj međunarodnoj karijeri, njeni nastupi i snimci referenca su za sveobuvatne repertoare Verdija, Pučinija i Verisma. Rođena u Đenovi, Danijela Desi je diplomirala pevanje i klavir na Konzervatorijumu „Arrigo Boito” u Parmi, a kasnije specijalizirala kamerno pevanje na Akademiji „Kiđana“ u Sijeni. Godine 1980.  osvojila je prvu nagradu na međunarodnom takmičenju RAI Auditorium.

Debitovanjem u Pergolezijevoj operi Služavka gospodarica započela je svoju veliku karijeru: njen repertoar, tražen u mnogim glavnim teatrima i na velikim svetskim festivalima, obuhvata sve, od Monteverdija do Prokofjeva, a ne smemo zaboraviti ni njena veličanstvena izvođenja Mocartovih opera Don Đovani, Figarova ženidba i Tako čine sve,  pod dirigentskom palicom Rikarda Mutija. Danijela Desi ima besprekornu tehniku i izuzetno dramatičan instinkt, koji su je i doveli na najvažnije pozornice, gde sarađuje sa izuzetnim dirigentima kao što su Rikardo Muti, Klaudio Abado, Džejms Levin, Đuzepe Sinopoli, Daniel Gati, Zubin Mehta, Đanluiđi Đelmeti, Bruno Kampanela, Bruno Bartoleti, Gustav Kun, Rikardo Šaji, Lorin Mazel, Karlos Klajber. Slavna sopranistkinja takođe je radila sa najpoznatijim rediteljima, među kojima su Franko Zefireli, Luka Ronkoni, Pjer Luiđi Pici, Roberto De Simon, Đorđo Strehler. Godinu 2013. Danijela Desi započela je izvođenjem opere Toska u Berlinu, a u martu je izvodila svoj recital Novecento Italiano Rarities na Nacionalnoj akademiji „Santa Cecilia“ u Rimu, posle čega sledi Moć sudbine u Liježu sa Fabiom Armilijatom.  Među dalje angažmane spadaju Aida u Areni, Verona, i još jedan važan debi u ulozi Santuze, opera Cavalleria Rusticana na Taormin festivalu. Danijela Desi ima velike zasluge u diskografiji. Strast prema pevanju dozvolila joj je da deo svog vremena posveti podučavanju istog. Ona je takođe glumila u nekoliko televizijskih emisija koje su posvećene popularizaciji opere. Dobitnik je mnogih priznanja, uključujući i prestižne nagrade Abiati (2008), „Đakomo Pučini“, Tor del Lago (2011), „Zantelo“ u veronskoj Areni (2000). Godine 2011. Dobila je prestižnu nagradu za Belcanto Rodolfo Celletti u Martina Franki i to kao „apsolutni sopran“.

 

FABIO ARMILIJATO (FABIO ARMILIATO) tenor - Fabio Armilijato (Fabio Armiliato) jedan je od najvažnijih tenora na međunarodnoj operskoj sceni,  poznat po svom glasu, visokom registru i urođenoj muzikalnosti, kao i po svojim dramskim izvođenjima i harizmi koja karakteriše njegove likove.  Armiliato je rođen u Đenovi, gde je i diplomirao na Konzervatorijumu „Nikolo Paganini“. Debitovao je u Verdijevoj operi Simon Bokanegra, što je ubrzalo njegovu inače rano započetu karijeru i odvelo ga do najvažnijih uloga u nekoliko poznatih svetskih teatara, kao što su Metropoliten opera u Njujorku, Skala u Milanu, Pariska opera, Opera San Fransisko, Teatar Real u Madridu i Bečka državna opera.  On je, kao Mario Kavaradosi u Toski, zapažen po svojoj strastvenoj i uzbudljivoj interpretaciji kojom je postigao veliki uspeh u veronskoj Areni, Teatru Real u Madridu, Fenisu u Veneciji, kao i tokom japanske turneje s Rimskom operom.   Kavardosi je uloga koja ga vraća u La Skalu, sa Lorin Mazelom kao dirigentom i u londonsku Kraljevsku operu Kovent Garden i to pod dirigentskom palicom Antonia Papana.  Među uspesima  koje je postigao tokom poslednjih sezona najvažniji su njegovi debiji u operama Moć sudbine u Monte Karlu, Devojka sa zapada u Rimu (zapažen je njegov bis arije Ch’ella mi creda tokom prvog izvođenja) i Toska u Karakali, gde i proslavlja 20 godina od svog debija u Karakali. Periodu između 2009. i 2010. godine započeo je operom Turandot i to u Petrućeli Teatru u Bariju, koje je u celosti ponovo izgrađeno. On je svoju ulogu Rudolfa u operi Luisa Miler u ciriškoj operi takođe izveo s velikim uspehom i uz mnogo ovacija. Zatim mu je dodeljena glavna muška uloga u operi Devojka sa zapada, ali sada u novoj produkciji i to na Pučini festivalu, u znak obeležavanja 100 godina ove opere, a zajedno sa Danijelom Desi. Sezonu 2011. Fabio Armilijato započeo je s očekivanim i uspešnim debijem u operi Otelo u Liježu (opera Royal de Wallonie). Posle ovoga, proglašen je dobitnikom međunarodne nagrade Tito Schipa u Ostuniju, kao i počasnim građaninom Recanatija. Fabio Armilijato nedavno je debitovao u najnovijem ostvarenju reditelja Vudija Alena, u filmu Rimu s ljubavlju, emitovanom 2012. godine, i to u sporednoj ulozi, gde je svojom interpretacijom Armilijato privukao veliku pažnju.

 

TAMTA TARIJELI (TamtaTarieli) mecosopran - Pohađala je Akademiju za opersko pevanje u Osimu gde je diplomirala 2006. godine. Usavršavala se na majstorskom kursu Raine Kabaivanske na Akademiji Kiđiana u Sijeni. Godine 2003. i 2005. dodeljena joj je stipendija na značajnoj koncertnoj manifestaciji u Sofiji čiji je pokrovitelj bila sopran Raina Kabaivanska. Godine 2004. debituje u Italiji na Operskoj eksperimentalnoj sezoni u Osimu u operi “Il Meze Marijano” U. Đordana (u ulozi Grofice). Zatim peva u “Madam Baterflaj” (Kejt). Nastupa u nizu italijanskish teatara. U septembru 2008. diplomirala je pevanje na Konzervatorijumu “Rosini” u Pezaru, a 2009. pohađala kurseve na Kraljevskoj Akademiji u Škotskoj, zahvaljujući stipendiji koju joj je dodelio Konzervatorijum u Pezaru. Učestvovala je u Operskom studiju Akademije “Santa Čečilija” u Rimu u klasi Renate Skoto. Ostvarila je niz uloga mecosopranskog faha: Fenenu (Nabuko) Preciozilu (Moć sudbine) Madalenu (Rigoleto) Acučenu(Trubadur) Suzuki (Madam Baterflaj) Dona Elviru (Don Djovani). Intenzivno nastupa na koncertima u Italiji i u inostranstvu. Godine 2009. dobila je Drugu nagradu na 25. Međunarodnom takmičenju “Ismael Voltini” u Mantovi. Godine 2010. dobila je Prvu nagradu na 41. Međunarodnom takmičenju “Vinčenco Belini “u Kataniji. Godine 2011. dobila je Treću nagradu na 1. Međunarodnom takmičenju “Franka Mateuči” u Kaneliju. Godine 2012. dobila je Prvu nagradu  na 10. Međunarodnom operskom takmičenju “Đ.Martineli – A. Pertile” u Montanjani. Predsednik žirija bio je Fabio Armiliato.

 

ČEN ČI ( Chen Qi ) bariton - Rođen je 1984. godine, diplomirao je na Konzervatorijumu “Arigo Boito” u Parmi kao i na Muzičkom konzervatorijumu u Tjencinu. Radio je i usavršavao se na master klasama čuvenih italijanskih pedagoga i solista. Koncertnu i solističku karijeru ostvaruje u Italiji, ali često nastupa i van zemlje. Maja 2011. učestvovao je na 27. Međunarodnom takmičenju za operske pevače “Rikardo Zandonai”. Plasirao se u finale, osvojio nagradu“Rikardo Zandonai” i stipendiju za majstorski kurs. Bilo  je to prvi put da je pevač iz Kine osvojio dve nagrade na tom takmičenju.

Iste godine završio je majstorski kurs “Rikardo Zandonai”. Ostvario je nastupe u projektima Carmina burana, kao i ulogu u operi Sinjor Bruskino.

 

ROMANO DAL ZOVO (DAL ZOVO ROMANO) bas - Ima 29 godina, živi u okolini Verone. Radio je sa nizom istaknutih muzičara i pedagoga. Nastupao je kao solista na brojnim operskim koncertima i na koncertima duhovne i kamerne muzike. Položio je audiciju za Hor Fondacije Arena u Veroni i učestvovao u njihovim predstavama tokom letnje sezone 2011. Potom je stekao i kvalifikacije za Hor AsLiCo 2011. U istoj sezoni za AsLiCo 2011 debituje u ulozi Gregorija u Gunoovom “Romeu i Juliji”. Kao polufinalista na evropskom takmičenju AsLiCo 2012 tumačio je Sarastra u produkciji Operadomani AsLiCo 2012. Godine 2012. bio je polufinalista na međunarodnom takmičenju “Ismael Voltolini”. Iste godine položio je audiciju za Hor Akademije Milanske skale, s kojim je u septembru i oktobru 2012. učestvovao u produkciji opere “Rienci” R. Vagnera u Tuluzu. Kao horista angažovan u Horu Opere Monte Karla u produkciji “Kći zapada” ostvario je ulogu Komesara u “Traviati” za isti teatar u januaru 2013. Bio je angažovan u Horu Kraljevskog teatra u Parmi u upravo realizovanoj produkciji “Nabuka”.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..