Opera i teatar Madlenianum  ima čast i zadovoljstvo da i ove godine, svima vama otvori vrata povodom Evropskih operskih dana, 11. i 12. maja. Ovo je svečanost kroz koju operske kuće širom Evrope pozivaju sve one koji žele da bliže upoznaju i istraže operu i proniknu u njene tajne. Evropski operski dani održavaju se kontinuirano već šest godina, spajajući međusobno evropske operske kuće i povezujući posetioce sa operskim kućama, pomažući im da iskažu strast prema umetnosti.

Svake godine OPERA EVROPA -  asocijacija operskih kuća Evrope, tokom dva majska dana, promoviše opersku umetnost u svim zemljama članicama, a njih ima preko 120. Madlenianum je član ove asocijacije od 2005. godine. Ove godine je zadata tema PLAYGROUND ( Igralište). Bogati program tokom dva dana majskog  vikenda obuhvata  ceo naš dečji program koji smo započeli ove godine. Tu su dečje predstave koje izvode deca kao što je „Kopriva, kopriva“ i predstave za decu, kao što je „Čarobna frula“. Tu su radionice na temu instrumenata iz prirode kao i na temu opere „Čarobna frula“. Ali, tu je i opera našeg kompozitora Ivana Jevtića „Mandragola“ koja priziva povećavanje nataliteta. Igralište je ovoga puta predstavljeno koncertom najpopularnijih arija koje izvode  zvezde Madlenianuma koje će uz pratnju Zemunskog kamernog orkestra sa dirigentom Djordjem Stankovićem zauzeti Veliki trg u Zemunu. Muzikom i dijalogom o operskoj umetnosti, a pod naslovom „Zavolite operu“ posvetićemo koncert na otvorenom Zemuncima i zemunskoj publici, ljubiteljima opere i onima koji će to postati.

 

PROGRAM PROSLAVE EVROPSKIH OPERSKIH DANA 2013. u MADLENIANUM-u


Subota 11. maj

 

Velika scena    - 11.00 časova                    
KOPRIVA, KOPRIVA... • dečija opera , Velika scena                      

Stihovi: Mošo Odalović i Budimir Nešić
Autor muzike i dirigent: Milan T. Ilić
Režija: Ivica Klemenc
Hor “Kir Stefan Srbin”, Smederevo
Kamerni orkestar “Kir Stefan Srbin”, Smederevo
Solista: Goran Krneta, bas

 

Bel Etage - 12.30 časova, Otvaranje izložbe Prirodnjačkog muzeja
„Dodirnimo prirodu 2 “
autori: mr Gordana Jovanović, Miodrag Jovanović,  Dragana Đurić

 

Bel Etage - 13.30 časova, Radionica na temu ekologije i muzike
„Instrumenti iz prirode“
Predavač: dr Branka Radović, muzikolog
Izvođač: Miloš Nikolić


Mala scena - 16.00 časova, ALISA U ZEMLJI ČUDA • inkluzivni mjuzikl
Autor i kompozitor: Ksenija Mirković
Hor „Svitac“ – u projektu učestvuju deca netipičnog razvoja

Alisa u zemlji čuda je inkluzivni mjuzikl čije je trajanje oko 50 minuta i ima 15 muzičkih numera. Sama težina teksta i muzičkih formi je potvrda kvaliteta i talenata koje poseduju deca sa smetnjama. Uključivanje braće i sestara je jako važan faktor podrške koju pružaju porodice svojim ne tipičnim članovima, a i mogućnost da se pokaže kroz umetničku formu zajednički rad, gde u prvi plan dolaze marginalizovana deca. Ovo izvodi 22-oje dece sa smetnjama (autizam, razvojna disfazija, oštećen sluh, mentalna retardacija, poremećaj pažnje i Aspergerov sindrom) uz pomoć braće i sestara. Uzrasta su od 6-16 godina. Glavni cilj je kulturna inkluzija i prikazivanje dece netipičnog razvoja njihovim vršnjacima bez smetnji u najboljem svetlu. Isticanje talenata dece sa smetnjama u razvoju, kulturna inegracija. Podizanje svesti o sposobnostima njihovih vršnjaka, razbijanje predrasuda i tabua, sticanje samopouzdanja i osamostaljivanje dece sa smetnjama.

 

Sala Sifnios - 17.00 časova, Radionica „Bojanka“ • crteži na temu opere
„Čarobna frula“
Dodela nagrada i izlaganje crteža


Velika scena - 19.00 časova, ČAROBNA FRULA (skraćena verzija) • opera •
V. A. Mocart, libreto: E. Šikaneder
Umetnički rukovodilac: Stanko Jovanović
Režija i inscenacija: Ana Radivojević Zdravković
Klavirska saradnja: Vladimir Gligorić


Nedelja 12. maj

 

Veliki trg Zemun - 17.30 časova, Koncert „ZAVOLITE OPERU“ • arije iz operskih
produkcija Madlenianuma
Dirigent: Đorđe Stanković
Režija: Ivica Klemenc
Solisti: Tanja Obrenović, Olga Malević – Đorđević, Branislava Podrumac, Jasmina Stojković, Ana Petrović, Nenad Nenić, Tibor Heveši, Sava Vemić
Zemunski kamerni orkestar


Velika scena - 19.30 časova, MANDRAGOLA  • opera •  I. Jevtić
Dirigent: Vesna Šouc - Tričković
Reditelj: Slobodan Unkovski
M. Jovanović, D. Arsić, V. Andrić, A. Ilić,
Lj. Popović, G. Krneta, G. Strgar

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..