Ispovest-D--KaramazovaOvenčana velikom nagradom Srebrni vitez u Rusiji, monodrama Ispovest Dmitrija Karamazova, autorski projekat Nebojše Dugalića, zasnovana na romanu ruskog književnog genija F. M. Dostojevskog, od 30. januara 2013. godine, ekskluzivno stiže na redovan beogradski repertoar i biće izvođena na Maloj sceni Opere i teatra Madlenianum.

 

Posle veoma uspešne saradnje na predstavama Burleska o Grku, u kojoj je tumačio El Greka, i Miholjsko leto, u kojoj je kao Rakitin takođe bio protagonista, Nebojša Dugalić se u Madlenianumu ovog puta predstavlja i kao tumač lika Dmitrija Karamazova.

 

Nebojša Dugalić, ne samo svojim izvanrednim darom, već i izborom uloga koje tumači (oslanjajući se najčešće na ono najbolje iz klasične literature), u današnjem trenutku brani dostojanstvo i glumačke profesije i pozorišta kao umetnosti. Monodrama Ispovest Dmitrija Karamazova ovog našeg značajnog i mnogo puta nagrađivanog glumca stoga predstavlja pravi dragulj na srpskoj pozorišnoj sceni i poziva sve one koji su posvećeni pravim umetničkim vrednostima da utonu u siguran zagrljaj koji im ovo delo sa svevremenom i nadvremenskom tematikom nudi.  


Ispovest Dmitrija Karamazova predstavlja monodramsku adaptaciju dela romana F.M Dostojevskog u kome Dmitrij Karamazov, neposredno pred svoj sunovrat, odlučuje da svoj očaj kaže bratu Aljoši, njegovom „angelu na zemlji“, i da ga, iz bezizlaza zamoli za nemoguće – da od oca ište pomoć u novcu. To je situacioni okvir događaja u kome se ispreda priča o mrtvom čvoru njihovih sudbina u koji su se nerazmrsivo zapleli i Dmitrij i otac i Ivan i Katarina Ivanovna i Grušenjka i svi oko njih, a Dmitrij Karamazov je onaj iz koga se ta nerazmrsivost izvija u vapaj da se razreši nerazrešivo...

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..