BDF Jubilej homeNajavljujući svoje jubilarno, deseto  izdanje, od 5-19 aprila, 2013. godine, Beogradski festival igre je postao najbolja tradicija i prvorazredni kulturni događaj koji se iščekuje. Dolazak poznatih baletskih i savremenih plesnih kompanija, značajnih koreografa i aktuelnih produkcija, rezultirala su formiranjem publike i uspostavljanjem standarda kada je umetnička igra u pitanju.


Pred nama je festival koga čine celovečernji programi baletskih kompanija i plesnih trupa iz Kanade, Austrije, Francuske, Velike Britanije, Danske, Svedske,  Švajcarske, Kine, Izraela i Belgije, dok će prateće aktivnosti podrazumevati majstorske kurseve, izložbe fotografije, diskusije sa umetnicima, filmski program i prezentacije. Predstave se izvode u Centru Sava, Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, Operi Madlenianum, Beogradskom dramskom pozorištu, Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Pozorištu na Terazijama, pozorištima i kulturnim centrima u Zrenjaninu, Pančevu, Somboru...

Festival je konstituisan na inicijativu Međunarodnog saveta za igru pri UNESCO, dok proces planiranja, organizacije, domaće i međunarodne promocije uključuje ambasade i kulturne centre, ministarstva kulture i druge nadležne institucije i fondacije zemalja učesnica programa. Manifestacija se razvijala zahvaljujući podršci Ministarstva kulture Srbije i Skupštine grada Beograda, Vlade AP Vojvodine i Grada Novog Sada, ambasada i kulturnih centara zemalja ucesnica, ali pre svega - donatora i sponzora.

Prethodne godine gradska Agencija za evropske integracije dodelila je Festivalu - Zvezdu Beograda, a naredno izdanje će se održati se pod pokroviteljstvom Delegacije Evropske unije u Srbiji.  Imajući u vidu dosadašnja iskustva, očekujemo da će 10. Festival posetiti oko 18.000 ljudi i pratiti preko 120 domaćih i inostranih novinara.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..