Gabrijela Mistaral je PESNIKINJA, superheroj latinoameričke planete, počasna kraljica isturenog odelјenja očajnika. Očaravujće topla i iskrena patnja milovaće vas, puzeći i pentrajući se uz višespratnicu vaše moždane mase, pretvaraći tugu u kamenčiće kojima ćete sutra pokušati da nekome razbijete prozor.

 

Ako je slušaš, čućeš uznemirujući šatgan koji prži po tebi, komadajući tlo iz kojeg će nići divna cvećka ljudožderka.

 

Koreodrama Gabrijela Mistral - Pesma o sinu inspirisana je poezijom i životom pesnikinje koja je ostala upamćena po svojoj potresnoj i snažnoj imaginaciji koju je hrabro i beskompromisno prenosila u svoje pesme. Autori Uroš Jovanović i Mirjana Jelić se u izvođačkom i estetičkom smislu koriste metodom biomehanike kako bi prikazali imaginarijum Gabrijele Mistral u kome kao osnovna tema figurira žena suočena sa pitanjima ljubavi i materinstva u svetu sveopšte usamljenosti. Predstava je otvoreni niz slika koje od gledaoca zahtevaju aktivno asocijativno i emotivno učešće.

 

Uroš Jovanović rođen 23. 08. 1978. godine u Beogradu. Diplomirao pozorišnu režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Režirao u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Narodnom pozorištu u Beogradu, Kragujevcu i Užicu. Režirao mnoge nezavisne pozorišne predstave , kakva je i koreodrama o Gabrijeli Mistral. Ova koreodrama je završetak trilogije koja obuhvata još koreodrame o Merilin Monro i Sonji Savić, a istražuje fenomen žene i različite oblike autodestrukcije. U svom radu reditelj se oslanja na metodu građenja scenskih slika najkontraverznijeg predstavnika ruske pozorišne avangarde Vsevoloda Mejerholjda nastojeći da u umetničko-ideološkom i estetičkom smislu prikaže stremljenja najvećeg pozorišnog reformatora prve polovine dvadesetog veka Edvarda Gordona Krega.

 

Po tekstu GABRIJELE MISTRAL
Igra: Mirjana Jelić // Reditelj: Uroš Jovanović

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..