bitef2012Na 46. Bitefu, koji se održava od 12. do 22. septembra, predstavljeno je 13 predstava iz inostranstva i regiona. Festival je otvoren predstavom „Pastorov crni veo – Four seasons restorant“, Romea Kastelučija, u izvođenju ansambla „Societas Raffaello Sanzio“ (Italija), a od značajnih pozorišnih dostignuća, Bitefovoj publici su bili dostupni i...


„Život i vremena, epizoda br. 1“ „Oklahoma teatra“ iz Njujorka, u režiji Pavola Liske i Keli Kuper, „Velika i neverovatna istorija trgovine“ Žoela Pomeraa (Francuska), „Krvave svadbe“ po tekstu Garsije Lorke i u režiji Miloša Lolića, u produkciji minhenskog „Folksteatra“ i „Deca sunca“ holandskog reditelja Iva van Hovea, kao i komad „Suviše smrtni“ Šobane Džejasing (Engleska).

Shodno tradiciji festivala tu su predstave iz regionalne selekcije: dve predstave u produkciji zagrebačkog Teatra &TD - „Mrzim istinu“ Olivera Frljića i „Nosferatu“ Saše Božića, „Gozba“ Simone Semenič, u režiji Primoža Ekarta i slovenačkoj produkciji.

Od domaćih predstava u selekciju su uvrštene predstave: „Henri Šesti“ u režiji Nikite Milivojevića, „Oni žive“ Maje Pelević i Milana Markovića, „Dogs and Drugs“ Andraša Urbana i Vežba iz koreografije pažnje „Tačka bez povratka“ stanice „Servis za savremeni ples“, Dalije Aćin i Siniše Ilića.

46. Bitef festival biće zapamćen po sloganu „Izlet u istinu“, na koji je organizatore inspirisala jedna od predstava ovogodišnjeg repertoara, „Mrzim istinu“, Olivera Frljića.

Za ovogodišnji budžet festivala grad Beograd je izdvojio 23,6 miliona dinara, Ministarstvo kulture 17 miliona, AP Vojvodina 2,6 miliona, grad Novi Sad 500.000 dinara. Festival su pomogli i Ministarstvo spoljnih poslova i opština Stari grad, a približavanju potrebnoj sumi od 60 miliona dinara, pomogle su i brojne donacije ambasada i kulturnih cenatar (Francuski institut, Gete institut, Ambasada Sjedinjenih američkih država, Britanski Savet, Ambasada Italije, Ambasada Holandije).

 

 

I ove godine tradicionalni sponzori festivala su: Jat Airways, Coca-cola i Pošta Srbije.

Karte za predstave su od 1. septembra dostupne na blagajni Pozorišta na Terazijama, po cenama koje se neće menjati u odnosu na prošlu godinu ( od 1000 do 2000 dinara).

 

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..