Nebom-grada-fragmentiPredstava je nastala kroz procesni rad sa polaznicima Studija Iskorak  i bazira se na preispitivanju tema kojima se bavio dečji pesnik Dragan  Lukić, odnosa prema detinjstvu u vremenu u kom je ovaj pesnik stasavao i stvarao i iskustvu odrastanja beogradskih tinejdžera danas.

Kako  izgleda  odrastanje u Beogradu danas u poređenju sa slikama odrastanja pesnika  koji je tako zaneseno pričao o trolejbusima i soliterima kao junacima rastućeg i obećavajućeg grada prepunog izazova za detinje oči i uši? Kakvi su izazovi sa kojima se sreću deca danas? Kakve će slike  detinjstva nositi sa sobom današnji tinejdžeri, ko su njihovi urbani junaci, fascinacije, očekivanja,  perspektive? Na ova pitanja pokušali su da pronađu odgovore članovi Studija Iskorak kroz radionice  tokom jeseni 2011. Radionice je na poziv da se u današjem kontekstu preispitaju teme kojima se bavio Lukić, vodila mlada pozorišna rediteljka Ana Konstantinović uz dramaturšku podršku Ane Đorđević.  Predstava je premijerno izvedena u martu 2012. godine u Domu omladine Beograda  povodom  obeležavanja  petnaest godina rada Studija izvođačkih i vizuelnih umetnosti «Iskorak». Studio Iskorak započeo je sa radom 1996. godine i jedan je od najstarijih studija koji u radu sa tinjedžerima u okviru neformalnog obrazovanja primenjuje principe i tehnike pozorišne i vizuelne umetnosti. Pokrenut sa namerom da  kroz umetničke programe podrži mlade koji odrastaju u teškim društvenim okolnostima, Studio Iskorak danas radi na programima koji se odnose na oblasti kulture, umetnosti, obrazovanja i vaspitanja i njihovih međusobnih prožimanja.

Nakon predstave sledi razgovor sa autorima, publikom i gostima.
Moderatorka: Irena Ristić

*******************************

Kao i prethodnih godina, Bitef Polifonija istražuje i promoviše inovativno, participativno i angažovano pozorište koje otkriva različite prostore delovanja, obuhvata različite generacije i uključuje različite društvene kategorije. Bitef Polifonija posebnu pažnju posvećuje pozorištu za, sa i od mladih koje unosi promene i menja ustaljenu praksu. Trinaesta Bitef Polifonija zamišljena je kao prostor interakcije fokusiran na istraživanje narativnih matrica i savremene diskurzivne prakse koja može biti umetničko polazište za različite vidove društvenog angažovanja. Radionice, prezentacije i predstave u okviru ovogodišnje Bitef Polifonije karakterišu otvorenost za lične priče i aktuelna društvena pitanja, istraživanje i problematizovanje sećanja i prošlosti, preispitivanje obrazaca života u sadašnjosti, ali i vizija budućnosti. Ove godine Bitef Polifonija će biti i mesto susreta i razmene evropskih stručnjaka angažovanih u oblasti drame, pozorišta i obrazovanja, ali će prezentovati i evropske projekte u kojima su partneri ili nosioci projekata bile organizacije iz Srbije.
Izletu u istinu, Bitef Polifonija nudi igru čiji je naziv uzela za svoj ovogodišnji naslov: Istina ili izazov.

U okviru 13. Bitef Polifonije/Istina ili izazov/13-22. septembar 2012
Studio "Iskorak"//Autorka projekta: Diana Kržanić Tepavac
Koncept i kreativno vođstvo: Ana Konstantinović i Ana Đorđević
Scenografija: Milan Tepavac, Kostim: Ksenija Marković, Fotografije: Jovana Pilipović, Igraju članovi Studija: Manja Topalović, Kristina Radnović, Marko Panajotović, Vojislav Matić, Nikola Zablaćanski.

Trajanje: 50’
<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..