tvrdavaU Velikom gradu Smederevske tvrđave večeras će svečano biti otvoren četvrti Međunarodni ambijentalni festival Tvrđava teatar, pod geslom "Pan-teatrikum bekstvo od ograničavanja".

Do 20. jula u glavnom programu nastupiće devet trupa iz četiri evropske zemlje, a u pratećem trupe iz Italije i Austrije izvodiće ulične performanse, predstave i akcije.

Festival otvara pozorište Pan.Optikum iz Frajburga (Nemačka) sa predstavom "TRANSITion". Rad ove trupe, koju čini blizu 40 ljudi, inspirisan je idejama Bauhausa koje su povezivale arhitekturu, instalacije i scenske umetnosti. Njeno ime potiče od prvobitnog Panoptikuma iz 20-ih godina 20. veka, a u aktuelnom periodu vrlo je tražena i gostuje širom Evrope i Južne Amerike.

Na kraju festivala trločlani žiri, u sastavu Emina Elor (glumica), Branislav Nedić (dramaturg) i Miloš Jagodić (reditelj) dodeliće nagrade za najbolju predstavu, režiju, glumicu i glumca.

Deo pratećeg programa Tvrđava teatra biće pozorišne radionice koje će u Smederevu okupiti mlade iz raznih zemalja Evrope. Oni će, u okviru projekta IDEAL, izvesti svoju predstavu.

Program OVDE

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..