Jedanaesti Međunarodni festival pantomime – P(h)antomfest završen je u četvrtak uveče izvanrednim nastupom nemačkog dua Bodeker-Neander u punoj sali Pozorišta „Bora Stanković“. Vranjanci su ovacijama pozdravili izvođenje fenomenalne predstave „Déjà-vu?“ i na taj način pokazali da prepoznaju svetsku klasu pantomimičara. Velika je čast bila ugostiti ovakve umetnike. Prvog festivalskog dana, 13. decembra, bilo je bilo dirljivo videti kada su se članovi MOGN Vranje (Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih) nakon projekcije dokumentarnog filma o Trajčetu Gjorgievu, a pre izvođenja predstave „Omaž“, spustili ispred scene i poklonili se svom učitelju i mentoru dubokim naklonom u znak poštovanja i zahvalnosti za sve što je uradio za njih. Publika je njihov nastup nagradila velikim aplauzom.

Predsednik Svetske organizacije pantomimičara Marko Stojanović bio je gost festivala, a nakon predstave je Neanderu i Bodekeru uručio Specijalnu nagradu za doprinos umetnosti pantomime "Zlatne ruke", koja se dodeljuje od 2015. godine vrhunskim i najboljim pantomimičarima iz celog sveta. On je takođe Međuopštinskoj organizaciji gluvih i nagluvih Vranje u ime Svetske organizacije pantomimičara dodelio Zahvalnicu za promociju i razvoj pantomime kroz organizaciju P(h)antomfesta, poželevši im pritom da festival još mnogo godina prenosi poruku pantomime.

Jedanaesti Međunarodni festival pantomime – P(h)antomfest svečano je otvoren 13. decembra u 20 časova u Pozorištu „Bora Stanković“ zajedničkim izvođenjem pantomimičarske tačke (presecanjem zamišljene crvene vrpce) Snežane Simonović (sekretarke Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje), Nebojše Novkovića, direktora festivala, Bojana Jovanovića, glumca i umetničkog rukovodioca Pozorišta, i Zorice Jović, članice privremenog organa grada Vranja.

Pre samog čina svečanog otvaranja, o prerano preminulom reditelju i dragocenom saradniku festivala, poznatom makedonskom pantomimičaru Trajčetu Gjorgievu, govorili su Snežana Simonović, Nebojša Novković i Bojan Jovanović.  

Drugog festivalskog dana, 14. decembra, od 20 časova u Pozorištu „Bora Stanković nastupio je svetski poznati pantomimičarski duo iz Nemačke Bodeker-Neander sa predstavom „Déjà-vu?“. Aleksander Neander (Alexander Neander) i Volfram fon Bodeker (Wolfram von Bodecker) štićenici su velikog Marsela Marsoa (Marcel Marceau), verovatno najvećeg i najuticajnijeg pantomimičara svih vremena. Obojica su završili njegovu čuvenu školu pantomime “Ecole Internationale de Mimodrame de Paris”, nakon koje su nastupali sa svojim učiteljem.

Makedonski velikan pantomime Trajče Gjorgiev režirao je svih deset predstava u produkciji Međunarodnog festivala P(h)antomfest u Vranju, koje su svoje premijere imale na dosadašnjih deset izdanja festivala. Mnoge od njih izvođene su u zemlji i inostranstvu, a neke su dobile i značajne nagrade. Trajče je pomogao da se gluva i nagluva lica kroz univerzalni jezik pantomime izvuku iz sveta tišine gde su među nama živeli kao fantomi i stave na pozornicu kako bi pokazali da mogu isto što i čujući ljudi, ako ne i bolje. Za nesebičan rad sa članovima Udruženja gluvih, zalaganje za širenje pantomime kao umetnosti i pomoć u realizaciji i razvoju festivala Trajče Gjorgiev je na prošlogodišnjem jubilarnom desetom festivalu dobio od P(h)antomfesta plaketu "Zlatni P(h)antom“.

Festival, koji se i ove godine održao u organizaciji Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje, podržali su: Ministarstvo kulture Republike Srbije i Grad Vranje.

P(h)antomfest je pokrenut 2012. godine sa plemenitom idejom da se kroz umetnost, u ovom slučaju pantomimu, u umetnički proces aktivnije uključe gluve i nagluve osobe, te da se izbrišu razlike koje ih čine skrajnutim sa umetničke scene i u društvu uopšte.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..