Nakon uspešno završene 2023. godine u kojoj je DAH Teatar realizovao veliki broj EU i domaćih projekata, 3. izdanje Međunarodnog festivala „Umetnost i ljudska prava“, igranja predstava po Evropi i na domaćoj sceni, koprodukciju predstave „Trojanke-replika“ sa prištinskim teatrom Artpolis, niz predavanja o savremenom teatru sa eminentimn umetnicima iz Srbije, u 2024. ulazimo sa novim velikim poduhvatima. U toku 2024. očekuje nas premijerno izvođenje perfromansa/instalacije „ONE. Ispred svog vremena“, od 15. do 17. januara od 20h u UK Parobrod.

„One. Ispred svog vremena“ predstavlja originalni, inovativni, multimedijalni umetnički događaj koji ukršta/spaja izložbu, performanse, instalaciju, video radove, fotografiju, digitalnu umetnost, koji će govoriti o ženama koje su bile važne predstavnice naše kulture, a koje su pomerale granice u svojim oblastima i vrlo često bile prve žene koje su delovale u određenim poljima, bile „ispred svog vremena“, a čija dela još uvek nisu dovoljno poznata i istaknuta u istoriji javnog života grada.

Poseban fokus u 2024. godine će biti na dva nova projekat u kojima DAH Teatar ima ulogu nosilaca/koordinatora projekta. Prvi je projekat podržan od strane Kreativne Evrope „TREES“, a drugi je u okviru programa Eramus+ „HOPE“.

Projekat TREES – Theatre Resealiance Education Ecology Synergy

TREES se bavi važnošću drveća i klimatskim promenama na globalnom i lokalnom nivou senzibilišući publiku kroz umetnost. Nastao je na osnovu predstave DAH Theatra „Drveće pleše“ koji će svoju metodologiju rada preneti na sedam partnerskih organizacija, nakon čega će partneri kreirati svoj odgovor na temu u vidu predstava na otvorenom. Sve predstave će putovati na tri evropska festivala koji će biti organizovani u Nemačkoj, Španiji i Grčkoj. Pored festivala, igranja predstava na lokalnom i evropskom nivou, u okviru projekta organizovaće se uživo i onlajn konferencije, radionice, razgovori sa umetnicima, ekološkim i klimatskim ekspertima sve u cilju da inspiriše građane na kreativne načine otpora i motiviše ih da se povezuju i aktiviraju u odbrani drveća i šuma. Partneri su iz Grčke, Španije, Nemačke, Holandije, Irske, Norveške i Srbije.

Projekat HOPE – History of Peace in Education

Cilj projekta je da promoviše kulturu mira kroz nastavne veštine, vrednosti i stavove koji doprinose mirnom ponašanju, rešavanju sukoba i poštovanju ljudskih prava. Zasniva se na uverenju da obrazovanje igra vitalnu ulogu u sprečavanju nasilja, promovisanju socijalne pravde i izgradnje održivog mira.
Partneri su iz Crne Gore, Grčke, Kosova i Srbije.

Godinu završavamo igranjem naše veoma uspešne predstave „Zagonetka revolucije“ u UK Parobrod, 23. decembra u 20 časova.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..