Jedanaesti Međunarodni festival pantomime – P(h)antomfest biće održan 13. i 14. decembra u Pozorištu „Bora Stanković“ u Vranju, a na njemu će drugog festivalskog dana nastupiti svetski poznati pantomimičarski duo iz Nemačke Bodeker-Neander sa predstavom „Déjà-vu?“. Publiku očekuje prava pantomimičarska poslastica - vrhunski vizuelni izraz prepun rafiniranog humora i iluzija, koji će publiku odvesti na uzbudljivo emotivno putovanje, daleko od Pozorišta „Bora Stanković“. Poetska avantura u kojoj se Bodeker-Neander upuštaju preko nadrealnih pejzaža i utopije u potragu za snovima od kojih su želje napravljene.

Aleksander Neander (Alexander Neander) i Volfram fon Bodeker (Wolfram von Bodecker) štićenici su velikog Marsela Marsoa (Marcel Marceau), verovatno najvećeg i najuticajnijeg pantomimičara svih vremena. Obojica su završili njegovu čuvenu školu pantomime “Ecole Internationale de Mimodrame de Paris”, nakon koje su nastupali sa svojim učiteljem. Nemamo često priliku da u Srbiji vidimo ovakvu klasu pantomimičara.

„Njih dvojica su iskusni, umetnički savršeni, virtuozi svog žanra“, pisao je o  Bodekeru i Neanderu poznati list Frankfurter Allgemeine Zeitung

„Ovo izdanje festivala je jako emotivno za sve nas budući da se prvi put održava bez našeg reditelja, prijatelja i člana naše male porodice p(h)antoma Trajčeta Gjorgieva. Prvo veče festivala posvećeno je njemu kao malo podsećanje na sve ono veliko što je ostavio svojim nesebičnim radom u Vranju i kao omaž velikom tragu i nasleđu koje nam je ostavio da u budućnosti sledimo i nadograđujemo. Nadalje ćemo kroz svet pantomime morati sami, ali sigurnim koracima utemeljenim njegovim radom. Neka mu je večna slava i nikada ga nećemo zaboraviti!",  izjavio je direktor festivala Nebojša Novković.

Makedonski velikan pantomime Trajče Gjorgiev režirao je svih deset predstava u produkciji Međunarodnog festivala P(h)antomfest u Vranju, koje su svoje premijere imale na dosadašnjih deset izdanja festivala. Mnoge od njih izvođene su u zemlji i inostranstvu, a neke su dobile i značajne nagrade. Trajče je pomogao da se gluva i nagluva lica kroz univerzalni jezik pantomime izvuku iz sveta tišine gde su među nama živeli kao fantomi i stave na pozornicu kako bi pokazali da mogu isto što i čujući ljudi, ako ne i bolje. Za nesebičan rad sa članovima Udruženja gluvih, zalaganje za širenje pantomime kao umetnosti i pomoć u realizaciji i razvoju festivala Trajče Gjorgiev je na prošlogodišnjem jubilarnom desetom festivalu dobio od P(h)antomfesta plaketu "Zlatni P(h)antom“.

Nakon svečanog otvaranja, prvog festivalskog dana, članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje izvešće kolaž najboljih etida pod nazivom „Omaž“, koje je Trajče Gjorgiev uradio s njima proteklih godina. Iste večeri biće prikazan i kratki film o njihovom učitelju, poznatom makedonskom pantomimičaru.

Ulaz na predstave je besplatan!

Festival, koji se i ove godine održava u organizaciji Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje, podržali su: Ministarstvo kulture Republike Srbije i Grad Vranje.

P(h)antomfest je pokrenut 2012. godine sa plemenitom idejom da se kroz umetnost, u ovom slučaju pantomimu, u umetnički proces aktivnije uključe gluve i nagluve osobe, te da se izbrišu razlike koje ih čine skrajnutim sa umetničke scene i u društvu uopšte.

foto promo

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..