U Centru za kulturu i obrazovanje Rakovica, monodramom „Bog te mazo“ Zorana Кarajića, po motivima romana „Osma ofanziva“ Branka Ćopića,u režiji Tome Кuruzovića, zatvoren je Festival pobednika festivala 2023.godine. Festival pobednika festivala je takmičarskog karaktera.  Predstave je vrednovao stručni žiri, žiri novinara i žiri publike . Stručni žiri 16. Festivala pobednika festivala, koji je radio u sastavu: Nada Blam, prvakinja Narodnog pozorišta, Nenad Todorović, pozorišni reditelj i Željko Hubač, dramski pisac na sednici održanoj 17. novembra 2023. godine, jednoglasno je doneo sledeće odluke: Da se specijalna Nagrada za dramaturšku adaptaciju Molijerovog komada „Uobraženi bolesnik“ dodeli ISIDORI MILOSAVLJEVIĆ.

Isidora Milosavljević, sa jedne strane inspirisana sjajnom Molijerovom poetikom, što u rečenici, što u priči komada, a sa druge strane rediteljskim konceptom koji je u „Uobraženom bolesniku“ pronalazio prostor za ovovremeni društveni angažman, tvori jedinstven dramski tekst koji na planu dramske situacije i događaja postaje pozorišno izuzetno uzbudljiv i nesvakidašnji, te u mreži gustih i upečatljivih Molijerovih rečenica nalazi novi put poniranja u srž problematike likova.

Da se Nagrada za najboljeg glumca/glumicu 16. Festivala pobednika festivala dodeli SUZANI GRUJIĆza ulogu Tereze, u predstavi „Sećanje vode“, koja je rađena po tekstu Šile Stivenson, u režiji Olje Đorđević, a u produkciji Narodnog pozorišta iz Leskovca.

Suzana Grujić je svoju Terezu iznela na savremen način, približivši ovaj izuzetno kompleksan lik, u kojem se sukobljavaju brižna sestra, razočarana supruga, opsesivno kompulsivna osoba koja se svojih psiholoških stega oslobađa tek pod dejstvom alkohola, snažno i uverljivo ovom prostoru i ovom vremenu. Suzana Grujić scenski deluje smirenošću, hladnoćom, slabošću punom privida moći, a zahvaljujući toj paradoksalnoj distanciranosti od sebe same, možemo da doživimo i njenu „običnu“ ljudskost žene. Ova odricanja od ekspresivnosti, omogućuju glumici da izgovori i najsnažnije replike bez patosa i sa uverljivošću koja pleni.

Da se Nagrada za najbolju predstavu 16. Festivala pobednika festivala dodeli predstavi DEČКO IZ POSLEDNJE КLUPE koja je rađena po tekstu Huana Majorge, u režiji Tijane Vasić, a u produkcij Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina.

Кompleksan i na semantičkom planu višeslojan savremeni Majorgin komad, u dobrom prevodu Bojane Кovačević Petrović, autorska ekipa i ansambl predstave pozorišta iz Zrenjanina doneli su na scenu u precizno gradiranom tempu, koji je na skladan način, zavodljivom scenskom igrom i kvalitetnim rediteljskim postupcima, u stalnim izmenama ritma stremio ka katarzičnom kraju, pokazujući, pritom, univerzalnost komada, čija tematika prevazilazi geografske prostore zahvaljujući,između ostalog, izuzetno empatičnom naboju koji su glumci uspešno prenosili u publiku u brojnim, vešto pozicioniranim, subklimaksima ove odlične i pre svega promišljeno i pametno režirane predstave.

Žiri novinara u sastavu: Marija Miljević Rajšić, RTS / Olivera Milošević, RTS / Vukica Strugar, Večernje novosti / Suzana Sudar, Nova / Borka Golubović Trebješanin, Politika doneo je jednoglasnu odluku da Specijalnu nagradu dodeli  rediteljki Tijani Vasić za inventivni rediteljski izraz kojim je izmaštala predstavu „Dečko iz poslednje klupe“ po delu Huana Majorga u produkciji Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ u Zrenjaninu.

Sveže scensko rešenje, ujednačena glumačka igra, dobro i do kraja zaokruženi karakteri, ritam i kolorit kojim je Tijana Vasić znalački vodila svoj ansambl, izdvojili su ovu mladu rediteljku svojom poetikom i umetničkom harizmom, o kojoj će se, bez sumnje, tek čuti u srpskom teatru.

Žiri publike u sastavu: Vesna Кljajić, nastavnik razredne nastave, Jasmina Senić, profesorka srpskog jezika i knjizevnosti, i Anđela Кaraferić, lekarka, internista – onkolog nakon odgledanih predstava na 16. Festivalu pobednika festivala Centra za kulturu i obrazovanje Rakovica,   doneo je jednoglasnu odluku da se nagrada za najbolju predstavu dodeli  predstavi Narodno pozorište Leskovac -  „Sećanje vode“, po tekstu Šile Stivenson, u režiji Olje Đorđević.

Centar za kulturu i obrazovanje Rakovica zahvaljuje se svim učesnicima 16. pozorišnih svečanosti – Festivala pobednika festivala 2023.  i čestita  nagrađenima.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..