U okviru Festivala pobednika festivala u  galeriji Centra za kulturu i obrazovanje Rakovica, večeras je otvorena izložba „Mihajlo Janketić- Pozorišna posveta“, Muzeja pozorišne umetnosti Srbije, autorke Biljane Ostojić. Festival pobednika festivala 2023.godine, večeras je otvoren u Centru za kulturu i obrazovanje Rakovica, predstavom   „San o zavičaju“, Narodnog pozorišta Niš,  po tekstu Ivana Velisavljevića, u režiji Milana Neškovića. Tri dana u jednoj seoskoj kafani. Ekipa drugara kojima je idol Šaban Šaulić. Jedna devojka, jedna majka, jedna sestra i još malo familije. Jedan čuvar krava bez krava i još jedan koji je glavni negativac u selu. Tu su svojim poslom. Nisu se svojim herojskim delima niti značajnim mislima kvalifikovali za junake drame.

Ne pripadaju konvencionalnom građanskom pozorištu. Ni oni, ni muzika koju vole, ni snovi koje neki od njih možda nisu ni imali.

Svi likovi Sna o zavičaju su oni pored kojih bismo prošli na ulici trudeći se da ih ne očešemo ramenom. I oni nemaju nikakav problem sa tim. Čak, za razliku od Кonstantina Vitasa, ni svest o tome.

U predstavi igraju :

Кonstantin Кol Vitas – Marko Radojević
Кatarina – Maja Vukojević Cvetković
Gordana Vitas – Sanja Кrstović
Snežana Vitas – Bratislava Milić
Mali Šaulis – Miloš Cvetković
Utjeha – Danilo Petrović
Galeb – Aleksandar Stevanović, k. g.
Andrija Vitas – Andrija Mitić, k. g.
Robert Popović – Stefan Mladenović
Čivija – Aleksandar Marinković
Deda Triša – Aleksandar Mihailović
                           
Nakon odigrane predstave, stručni žiri u sastavu: Nada Blam, dramska umetnica,  Nenad Todorović, pozorišni reditelj i Željko Hubač, dramski pisac, je izabrao glumca večeri.

Glumac večeri, po odluci stručnog žirija je MILOŠ CVETКOVIĆ.

Plaketu mu je uručio predsednik žirija Željko Hubač.

Foto promo

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..