Prvi međunarodni festival muzejskog teatra - MUZETEA će biti održan od 13. do 16. novembra 2023. godine u Beogradu. U programu festivala koji predstavlja srpsku muzejsko–teatarsku produkciju, uz nekoliko gostujućih predstava iz inostranstva, u Muzeju nauke i tehnike će biti izvedene duodrama „Pupin – poslednji san“ i monodrama „Lizistrata“ (Nemačka), u sredu 15. novembra 2023. godine, od 19 časova. Budući da su u svetu i kod nas u porastu tendencija izvođenja dramskih formi u muzejima i interesovanje publike za ovakve sadržaje, organizatori žele da Beograd postane inicijator i centar novog festivala.

Muzejski teatar razvija i neguje novu publiku umrežavanjem pozorišne i muzejske delatnosti, kao poseban oblik stvaralaštva proširuje delatnost muzeja, povećava posetu i ostvaruje značajnu međuresornu i međunarodnu saradnju u domenu kulturnog nasleđa i kulture sećanja.

„Produkcije muzejskog teatra uglavnom podrazumevaju mobilne forme, tako da su  gostujuće predstave manje zahtevne od standardnih gostovanja institucionalnh teatara. Projekat MUZETEA na dva načina doprinosi i rodnoj ravnopravnosti. Na prvom mestu je tematska obrada položaja žena u različitim društvenim okolnostima (žene i rat, žene i vlast, žene i umetnost). Na drugom mestu je zastupljenost žena u festivalskom timu u kojem čine većinu i nalaze se na najodgovornijim mestima. Žiri festivala čine: Nina Mazur, dramaturg i pozorišni kritičar iz Hanovera, Nemačke, Gordana Goncić, dramaturg, Jelena Medaković, direktor Muzeja grada Beograda, Jadranka Đorđević, turizmolog i Andrija Daničić, glumac.“ – istakla je Vjera Mujović, glumica Narodnog pozorišta i osnivač Međunarodnog festivala MUZETEA.

Festivalski program u Muzeju nauke i tehnike, Skender – begova 51
Sreda, 15.11.2023, 19h            

Vjera Mujović: PUPIN – POSLEDNJI SAN
Reditelj: Miloš Pavlović
igraju: Dušan Matejić i Vjera Mujović

Predstava „Pupin – poslednji san” predstavlja jedno moguće scensko viđenje Pupina, imaginarni susret majke Pijade i sina Mihajla. Za ovu scensku igru o odnosu majke i sina, o odnosu prema znanju i učenju, o jeziku, nauci, rasejanju, tuđini, imigraciji, patriotizmu, naciji i identitetu, korišćeni su tekstovi iz Pupinove autobiografije, nagrađene Pulicerovom nagradom, srpska narodna književnost, Novi zavet, narodne poslovice. Tokom izvedbe predstave „Pupin – poslednji san” biće korišćeni mobilni telefoni u živom prenosu koji  gledaocima pružaju mogućnost da je prate i iz drugih vizura. Upotrebom novih medija simbolički će biti predstavljena Pupinova dostignuća u telekomunikacijama, za koje je dao neke od najznačajnijih patenata.

Aristofan: LIZISTRATA
Igra: Aleksej Boris (Nemačka)

O monodrami „Lizistrata“: Jedan muškarac, jedan sat i sve za dame

Reč spartanski tera vas da pomislite da spavate na golom kamenom podu, da živite isključivo od hleba i vode. Ovo bi mogao biti razlog za borbu Atinjana sa Spartancima. Međutim, njihove žene, predvođene Lizistratom, toliko su se zasitile ovog rata da su smislile sasvim poseban lek kako bi obnovile mir: seksualni štrajk- dok se njihovi muževi ne pokore miru. Više od deset uloga i Boris ih sve igra. Jedan čovek, jedan sat. Ko će na kraju pobediti? Žene ili muškarci? Ko nosi pantalone? Boris svakako ne, jer glumac savladava svoj impresivni solo pokušaj samo sa multifunkcionalnim šalom i četiri kutije za voće.

U prilogu se nalaze opširnije informacije i ceo program Prvog međunarodnog festivala muzejskog teatra, opširnije informacije o predstavama „Pupin – poslednji san“ i „Lizistrata“ i fotografije.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..