Premijera predstave po romanu Džordž Orvela "1984" u režiji Alia Luke, održaće se 15.9.2023. u 19.30h, a reprize su zakazane za 16. i 17. septembar u 19.30h na VELIKOJ SCENI „OLIVERA I RADE MARKOVIĆ“ - „Rat je mir. Sloboda je ropstvo. Neznanje je snaga.” 1984 / Okeanija /Savršen totalitarni sistem kojim vlada Veliki brat / Moć reči je dovoljna da kontroliše čitavu naciju / Jezik je krajnje oružje uništenja / Ne postoji mogućnost da se zamisli neposlušnost / Reči poput “čast, integritet, moral , revolucija,…” su izbrisani / Jezik se misli / Razmišljanje je opasno / Policija misli zna šta misliš / Veliki brat te gleda.

„Partija traži vlast isključivo zbog sebe. Ne zanima nas dobro drugih; nas zanima isključivo moć, čista moć. Šta znači čista snaga, shvatićete sada. Od oligarhija iz prošlosti se razlikujemo po tome što znamo šta radimo. Svi ostali, čak i oni koji su ličili na nas same, bili su kukavice i licemeri. Nemački nacisti i ruski komunisti su nam se veoma približili po svojim metodama, ali nikada nisu imali hrabrosti da prepoznaju sopstvene motive. Pretvarali su se, možda su čak i verovali, da su vlast preuzeli nevoljno i na ograničeno vreme, i da se odmah iza ugla nalazi raj u kome će ljudska bića biti slobodna i jednaka. Mi nismo takvi. Znamo da niko nikada ne preuzima vlast sa namerom da je se odrekne. Moć nije sredstvo; to je kraj. Ne uspostavlja se diktatura da bi se zaštitila revolucija; pravi se revolucija da bi se uspostavila diktatura. Pedmet progona je progon. Predmet torture je mučenje. Predmet moći je moć. Sada počinješ da me razumeš.”

Džordž Orvel, 1984

REŽIJA: Alia Luke
SCENOGRAF: Kristof Rufer
KOSTIMOGRAF: Elen Hofman
VIDEO: Andrea Gabriel

IGRAJU: Ljubinka Klarić, Nataša Marković, Paulina Manov, Nada Macanković, Pavle Pekić, Ljubomir Bulajić, Miki Damjanović, Ivan Zablaćanski, Stefan Radonjić, Amar Ćorović

SPECIJALNI GOST: Branka Katić

Glasovi: Pol Marej, Kejt Strong, Marija Stojanović

U videu se pojavljuju: Silja Bahli (gimnstičarka) i Kristof Rufer (Goldenštajn)

Klavir: Kristof Veber

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..