Juče je u Institutu za umetničku igru u Beogradu održana otvorena proba predstave u nastajanju „Trojanke-replika”, kao deo procesa između DAH Teatra iz Beograda i Artpolisa iz Prištine, na projektu „Kultura za promene: Ka boljim odnosima Srbije i Kosova kroz umetnost i omladinski aktivizam”. Partneri u projektu koji podržava Evropska unija su Helsinški odbor za ljudska prava i Artpolis. Posle prezentacije je održan razgovorom sa publikom. Cilj ovog projekta je jačanje društvenih kapaciteta za međuetnički dijalog između albanske i srpske zajednice koji će ojačati podršku gradjenja u procesu normalizacije odnosa između Srbije i Kosova kao deo njihovog puta evropskih integracija.

Među brojnim aktivnostima koje su predviđene ovim projektom je i aktivnost sa trogodišnjim procesom, produkcija kroskulturne pozorišne predstave u režiji renomiranih feminističkih rediteljki Dijane Milošević i Zane Hodže, u izvodjenju 15 pozorišnih, plesnih i muzičkih umetnika iz dve zemlje.

Predstava se oslanja na Euripidovu dramu „Trojanke”. Tema predstave nudi gledaocima duboko emocionalno iskustvo koje istražuje univerzalne teme ljudske sudbine, sukoba i zajedničkog nasleđa. U predstavi, originalan tekst Euripidove tragedije o Trojanskom ratu i sudbini žena iz Troje koje su postale zarobljenice grčkih osvajača, dobija savremeno tumačenje. U prvom planu su složeni karakteri i emocionalna dubina likova, izazivajući publiku da ramišlja o moralnim dilemama i posledicama ratova kroz vekove. Jezik koji će se koristiti u predstavi: albanski, srpski, engleski, starogrčki.

Umetnička i aktivistička saradnja između DAH teatra i Artpolisa traje više od 15 godina uz razmenu i umrežavanje, a „Trojanke – replika” je prirodan nastavak zajedničkog rasta i stvaranja. Ova saradnja je inspirativan primer kako se kroz umetnost mogu premostiti kulturne i političke razlike.

Proces „Trojanke - replika“ nas podseća na važnost kulture, saradnje i razmene ideja u svetu koji često obeležavaju konflikti. Proces rada na predstavi nas poziva da razmišljamo o onome što nas spaja, umesto o onome što nas deli, i da cenimo bogatsvo ljudskog iskustva koje umetnost može doneti”, reči su rediteljke Dijane Milošević.

„Mi na Balkanu živimo iste živote, prostor je mali, ali ima ga dovoljno za sve nas. Vodimo iste borbe svima nam fali blagostanje. Naročito su narušena ljudska prava, a kroz ovaj proces osvetljavamo prava žena. Kroz susrete i saradnju, i zajednički kulturni izraz radimo na uzajamnom razumevanju, poštovanju i aktivizmu za rodnu i nacionalnu ravnopravnost ", smatra Zana Hodža.

„Moć umetnosti leži u njenoj sposobnosti da probudi emocije, da izazove okoštale norme, da obezbedi prostor marginalizovanim glasovima. Pozorište ima jedinstven potencijal društvenog aktivizma promene“, dodaje rediteljka iz Prištine.

U novembru mesecu DAH Teatar će uzvratiti posetu Artpolisu i nastaviće rad na predstavi „Trojanke-replika” u Prištini, a premijera je planirala za sledeću godinu u oba grada, sa ciljem da se projekat razvija i raste i tokom 2025. godine.


<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..