Patriotic_hypermarket29. i 30. oktobra predstava ”Patriotic hypermarket” u Bitef teatru. Beogradska premijera pozorišnog komada „Patriotic hypermarket“ prema dramskom tekstu Milene Bogavac i Jetona Neziraja, u režiji Dina Mustafića održana je 3. oktobra u Bitef teatru.

Predstava je deo umetničko- istraživačkog projekta „Pogledi: susret ličnih istorija Srba i Albanaca“ koji su Asocijacija Kulturanova i Qendra Multimedia, zajednički realizovale tokom 2010. godine. U okviru projekta, intervjuisano je četrdesetoro Srba i Albanaca, kojima su postavljana pitanja vezana za njihova lična sećanja na srpsko-albanske konflikte, njihove vizije budućnosti i mogućnost srpsko-albanskog suživota. Istraživanje je završeno izložbom fotografija i izdavanjem trojezične publikacije sačinjene od ovih intervjua.

Na osnovu materijala korišćenog na izložbi, Milena Bogavac, dramaturškinja iz Beograda i Jeton Neziraj, dramaturg iz Prištine, zajednički su napisali dokumentarni, postdramski tekst koji je sarajevski reditelj Dino Mustafić, režirao u Bitef teatru, sa glumcima i glumicama iz Beograda, Prištine, Skoplja i Tirane.

Reditelj: Dino Mustafić (Sarajevo)                                                                                       Kompozitor: Vlada Pejković (Beograd)                                             
Koreograf: Gjergj Prevezi (Tirana)                                                                                               Kostimograf: Ivana Jovanović (Beograd)

Igraju: Dubravka Kovjanić (Beograd), Milutin Milošević (Beograd), Slobodan Beštić (Beograd), Kushtrim Hoxha (Priština), Ema Andrea (Tirana), Bajrush Mjaku (Skoplje)


O Asocijaciji Kulturanova (Novi Sad) Asocijacija Kulturanova je nevladina, neprofitna organizacija osnovana radi popularizacije i afirmacije duha umetnosti i kulture. Organizacija je osnovana maja 2001. godine u Novom Sadu i svoj rad fokusira na razvoju urbane kulture mladih i podizanju svesti o svim relevantnim pitanjima u društvu. http://www.kulturanova.org/

O Multimedia Centru (Teatri Dodona, Priština, Kosovo) Multimedia Centar je osnovan 2002. godine sa ciljem promovisanja i daljeg razvoja vizuelne umetnosti i savremenog teatra na teritoriji Kosova. Centralna aktivnost organizacije je promocija mladih pisaca sa Kosova i okolnih regija, koji dobijaju mogućnost da pišu pozorišne komade i ostvaruju ih na pozornici. http://www.qendra.org/


Ulaznice za pozorišni komad „Patriotic hypermarket” koji se izvodi 29. i 30. oktobra od 20h u Bitef teatru mogu se rezervisati na brojeve telefona 011/3236234 i 069/8992400 ili se mogu kupiti dva sata pre početka predstave u Bitef teatru. Cena pojedinačne ulaznice je 500 dinara, za organizovane grupe 400 dinara a za studente 200 dinara.




<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..