Grand prix „Mira Trailović“ na 45 Bitefu 11 dodeljen je predstavi Jugoslovenskog dramskog pozorišta Elijahova stolica u režiji Borisa Liješevića. Članovi međunarodnog žirija, kojim je predsedavao Artur Sonen (Arthur Sonnen), bili su Alja Predan, Ana Lenđel (Anna Lengyel), Vladica Milosavljević i Nikola Zavišić.


U konkurenciji su se našla ostvarenja scenskih magova kao što su Hajner Gebels (dobitnik Specijalne nagrade 45 Bitefa), Jožef Nađ (dobitnik nagrade za režiju koju dodeljuje list Politika), Frank Kastorf, Jan Fabr, Žizel Vijen, Snježana Abramović Milković, Nataša Rajković i Bobo Jelčić, Ivana Sajko, Oliver Frljić, Selma Spahić, Ivica Buljan, Andrej Šerban, Alen Platel i Frank van Leke.

Elijahova stolica staje u red s drugim kultim predstavama Jugoslovenskog dramskog pozorišta koje su nagrađivane na Bitefu: Veseli dani ili Tarelkinova smrt (1974), Sumrak (1980), Pozorišne iluzije (1991), Lažni car Šćepan Mali (1993) i Sanjari (2009).

Predstava Elijahova stolica rađena je po romanu Igora Štiksa, u dramatizaciji Darka Lukića, a igraju: Svetozar Cvetković, Vlastimir-Đuza Stojiljković, Maja Izetbegović, Renata Ulmanski, Jelena Trkulja i Bane Jevtić.


NA TURNEJI U OKTOBRU


Predstava "Elijahova stolica" pored toga što je učestvovala u Glavnom programu 45 Bitefa 11, pozvana je na festival Teatar u jednom dejstvu u Mladenovcu, gde će gostovati 5. oktobra, a zatim, 22. oktobra gostuje na vranjskim Borinim danima. Mladenovački festival je tematski orijentisan, a umetnički direktor i selektor Željko Hubač za slogan je uzeo Identitet 2011. Inače, reditelj Elijahove stolice Boris Liješević dobitnik je prošlogodišnje jedinstvene nagrade na ovom festivalu.

I selektori Borinih pozorišnih dana gradili su novu festivalsku koncepciju u koju su uvrstili predstavu JDP.

Između dva festivala, "Elijahova stolica" gostuje u ZeKaeMu u Zagrebu 17. oktobra.
<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..