Najznačajnijih živi srpski reditelj, Dejan Mijač, postavio je na Velikoj sceni „Ljuba Tadić” Jugoslovenskog dramskog pozorišta delo A.P. Čehova - Višnjik. "Dva ili tri puta u životu radio sam Čehova, uvek sa ogromnim entuzijazmom i ljubavlju, ali čini mi se bez dovoljno mudrosti. Neću da kažem da sam sad mudriji.
Ali, jednostavno, život mi je pokazao neke stvari, i mislio sam da ovako, kao stariji čovek, jedini pisac koga mogu prilično da razumem jeste Čehov. I voleo bih da se uz njegovu pomoć ispovedim."
Dejan Mijač, Danas, 29. jul 2011.


Čehovljev testamentarni komad Višnjik Jugoslovensko dramsko pozorište je radilo u koprodukciji sa festivalom Grad teatar – Budva. Premijera na Svetom Stefanu je bila 17. jula i naišla je na sjajnu reakciju, kako kritike tako i publike u Crnoj Gori:

Veliki glumci i velika predstava.
Pobijeda, 19. jul 2011.

Mnogobrojna publika višeminutnim ovacijama ispratila je glumačku ekipu.
Politika, 19. jul 2011.

Predstava nas neosporno čini boljim – ona ne nosi nikakavu posebnu „pouku“, ali nas, „šeprtlje“, neodređeno pomjera, poziva i vodi, osvještavajući nas i proširujući granice ljudskosti.
Pobjeda, 23. jul 2011.

Režiju Dejana Mijača karakteriše izuzetno suptilan i studiozan poetski pristup, efektan minimalizam koji predstavlja plodno tle za gajenje simboličkih značenja kao i za uzbudljivo glumačko razigravanje.
Politika, 20. jul.2011.


U predstavi igraju: Jasna Đuričić, Boris Isaković, Jelena Đokić, Svetozar Cvektović, Nada Šargin, Vlasta Velisavljević, Jelena Petrović, Nikola Vujović, Hana Selimović,  Nebojša Milovanović, Bojan Dimitrijević i Branko Cvejić.

Premijera na Velikoj sceni „Ljuba Tadić“ je u utorak 4. oktobra, reprize 11. i 24. oktobra.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..