Kao što svako putovanje ima svoj kraj, tako se i ovo naše virtuelno polako približava svojoj destinaciji. U junu se završava pozorišna sezona, a ova je ne našom voljom bila drugačija, naglo prekinuta, sa neizvesnošću kada će se nastaviti, i bila je virtuelna. Ipak i u ovim teškim trenucima smo ostali sa svojom publikom, koja je jedinstveno iz svog doma mogla da pogleda većinu čarobnih momenata sa scene Opere i teatra Madlenianum, a mogla je da zaviri i iza scene, da čuje i pročita intervjue naših dragih umetnika kako je to bilo graditi jedan novi pozorišni svet koji je osmislila gospođa Madlena Zepter i sa svojim timom iznedrila u svoju zadužbinu, ostavljajući je svojim sugrađanima i rodu. Ove nedelje su na repertoaru predstave koje se i dalje izvode i koje ćemo sa radošću ponovo igrati od oktobra meseca, u sezoni 2020/2021.

Prva na listi je opera Ruđera Leonkavala Pajaci,  premijerno izvedena 28. oktobra 2011. Naš cenjeni gost iz Sankt Peterburga reditelj Jurij Aleksandrov nam je doneo predstavu koja je tako bliska današnjem gledaocu. On je jednočinku podelio na dva dela i poigrao se sa strastima i igrom u teatru. U tome mu je višestruko pomogao dirigent Stanko Jovanović, a pamti se izvođenje Hon Lija kao Kanija i čuvena arija Plači Pajaco na kraju prvog čina. Počeli smo kao Kamerna opera Madlenianum sa operom Domenika Čimaroze Tajni brak, otud logičan izbor umetničkih rukovodilaca našeg Muzičko-operskog studija Tanje Obrenović i Tadije Miletića koji su baš ovu operu izabrali za debi mladih pevača koji su prošli višemesečni rad u studiju, bruseći svoj talenat uz iskusne pedagoge. Premijera inscenacije scena iz ove opere, održana krajem sezone 2018/2019, bila je tako uspešna, uz pozitivne kritike poznavalaca, da je ova opera za mlade nastavila svoj život i u ovoj sezoni u Programu za mlade, a očekuje nas i iduće sezone za sve one zainteresovane gledaoce koji tek ulaze u očaravajuči svet opere. U nedelju tradicionalno drama, prva pozorišna režija maestralnog Predraga Ejdusa, komad po tekstu Miodraga Ilića, Kazanova protiv Don Žuana. Peca je fantastično odigrao Kazanovu, filozofa, večitog ljubavnika i kockara. Dok mu parira mlad, naočit i talentovan Petar Benčina, u izmišljenom liku Don Žuana, a kako se sve vrti oko žene i njih dvojica se vrte oko Gizele, u izvođenju Andrijane Oliverić. Posle odlaska našeg velikog glumca nismo mogli da dozvolimo da ovaj sjajan tekst ode u zaborav, i dalje ćemo ga izvoditi, u obnovi Miodraga Ilića, i u izvođenju Tihomira Stanića, koji je dostojno zamenio Pecu i koji kaže da je ovo njegova životna uloga, jer se uvek divio Kazanovi. Tiku ćete gledati na našoj Maloj sceni već od iduće sezone, a Pecu u nedelju od 20 časova. Kako nam je teško da se rastanemo posle nekoliko meseci ovog putovanja pozivamo vas da na našim društvenim mrežama glasate koje predstave želite ponovo da gledate, one sa najvećim brojem glasova ćemo ponoviti. Šaljite svoje predloge u Inbox do 15. juna!

Kada smo postavljali verističku operu Ruđera Leonkavala Pajaci nismo se dvoumili da ponovo pozovemo proverenu ekipu koja je na našoj sceni realizovala i Verdijevu operu Travijata. Naši prijatelji i umetnici iz Sankt Peterburga na svoj način su videli, čuli i postavili poznato delo klasičnog repertoara, koje se u svetu najčešće izvodi kao jednočinka, uz Maskanjijevu operu Cavalleria rusticana. Novom iščitavanju glavnu intonaciju dao je reditelj Jurij Aleksandrov. U našoj verziji priču saznajemo iz medija, u dvostrukom zbivanja, onom na sceni i u realnom životu, pratimo snažne emocije, uzburkane strasti, ljubav, ljubomoru, a sve to vodi ka tragičnom završetku. Komad koji izvodi putujuća družina, asocirajući na staru renesansnu commediu dell arte, povod je za intimna, snažna preživljavanja ljudskih drama izvan scene.

Madlenianum se uvek trudio da se u operskim postavkama kreće putevima na kojima se danas ogledaju mnoge evropske operske kuće želeći da publici na nov način prikaže klasična dela operske literature, da na nov način pročita poznate partiture i da tako obogati opersku ponudu glavnog grada, pokazujući i nudeći još jednu mogućnost za život opere kao žanra u našem veku. Pevači su doživeli stajaće ovacije na premijeri, pre svih Hon Lee, tenor iz Južne Koreje koji je nekoliko godina obitavao na našoj operskoj sceni i sa žaljenjem što je otišao gledaćemo ovo njegovo izvođenje sa naročitim zadovoljstvom, zatim Sofija Pižurica kao Neda, sopran raskošnog glasa, koja nam je ovom ulogom pokazala da je i sjajna glumica, Vasa Stajkić kao dostojan partner Silvio, Aleksa Vasić kao ljubomorni Tonio i Goran Strgar kao Bepo, nemi posmatrač događaja. U horu koji ima veliku ulogu u ovoj operi primetićete neke pevače koji odavno grade solističku karijeru, poput Save Vemića i Marka Živkovića.

Obnovljene Pajace imaćete prilike da gledate u sledećoj sezoni sa Nikolom Kitanovskim i Branislavom Podrumac na Velikoj sceni našeg teatra.

Devetoro mladih pevača iz gradova Srbije, druga generacija polaznika Muzičko-operskog studija Madlenianuma, stavilo je tačku na sezonu 2018–2019. izvođenjem scena iz jedne od najlepših opera 18. veka Tajni brak Domenika Čimaroze. Njihov višemesečni rad, pod vođstvom mecosoprana i muzičkog pedagoga Tanje Obrenović, i operskog reditelja i dramaturga Tadije Miletića, krunisan efektnim nastupima, uz klavirsku pratnju Dragane Anđelić Bunjac. Čimarozina komična opera, u kojoj skrivena ljubav na kraju odnosi pobedu nad onima koji su protiv, sastavljena od veselih i toplih melodija, koje se prepliću u čudesnoj polifoniji, od svog nastanka izazivala je divljenje, kao jedna od najradije slušanih u vremenima koje će doći. Ova opera nudi izuzetne šanse pevačima da pokažu ceo dijapazon svojih vokalnih kvaliteta, ali postavlja pred njih i veoma teške i složene deonice, koje iziskuju razvijenu tehniku i prlagođavanje glasova promenama raspoloženja, odnosno karakternim odrednicama likova.

Devetoro polaznika studija Opere i teatra Madlenianum – Ana Jojić, Doroteja Đurić, Đorđe Petrović, Filip Stanković, Ivana Nešović Gojković, Jovana Timotijević, Katarina Dimitrijević, Konstantin Kostić i Olivera Krivokuća – ušli su srčano u obiman i zahtevan proces obuke i savladavanja Čimarozine partiture, dokazavši da su na tragu umetničke karijere. Učenici srednjih muzičkih škola, neki na zavidnom nivou vladanja muzičkim instrumentima, učesnici i pobednici na mnogim muzičkim takmičenjima, predstavili su se kao daroviti vokalni solisti, buduće nade naše operske scene. Organizovanjem operskog studija Opera i teatar Madlenianum svrstava se u red onih značajnih institucija, koje seriozno i studiozno rade na unapeđivanju muzičke kulture, na usavršavanju mladog kadra umetnika, obezbeđujući sigurnu budućnost ne samo realizacijom repertoara, već i brigom o onima koji talentom to zaslužuju. A stavljajući ovo delo na repertoar u okviru svog Programa za mlade koji je besplatan, dokazuje da mislil i na svoju opersku publiku, koja tek treba da zakorači u ovaj zanimljiv umetnički svet, da se ne uplaši, i da stasa u prave ljubitelje ovog savršenog muzičkog žanra.

Zajednički scenski projekat Predraga Ejdusa, poznatog dramskog umetnika, prvi put u ulozi reditelja i tumača glavne uloge, i Miodraga Ilića, iskusnog dramskog pisca, na komadu Kazanova protiv Don Žuana bio je pun pogodak. Drama je žanrovski označena kao „setna komedija“, s obzirom da je reč o Erosu kao prolaznom pokretaču ljudskih podviga, ali i mnogih iskušenja i ludosti u koje Eros uvlači ljude bez obzira na godine starosti. Komad sa tri lica, zanimljivog i zabavnog zapleta, dinamičnog scenskog zbivanja i lucidno vođenog dijaloga, zapravo je prikaz kraja života legendarnog avanturiste i kosmopolite osamnaestog stoleća – Đakoma Đirolama Kazanove, jednog od najobrazovanijih ljudi svog doba – sveštenika, muzičara, vojnika, špijuna, diplomate, kockara i nadasve nenadmašnog ljubavnika. Don Žuan je – kao mitska ličnost, proizišla iz narodne mašte i poezije - uvek mlad i lep, ali opak i opasan po ženski rod. On se ne menja vekovima, živeći u književnim delima, operama i na slikarskim platnima. Njih dvojica se u Ilićevom komadu sukobljavaju oko mlade, telesnim dražima obdarene, erotizirajuće lepotice Gizele, nećake grofa Valdštajna.

Profesor Predrag Ejdus je maestralno vodio ovaj komad, a izborom tada mladih i talentovanih glumaca Petra Benčine i Andrijane Oliverić, da mu budu suigrači u ovom nadmetanju u ljubavi, napravio je predstavu misaonu, razigranu i obdarenu dubokim porukama. Zato je naša publika i dalje traži i zato smo je obnovili 21. maja 2019. sa Tihomirom Stanićem kao Kazanovom, Stevanom Pialeom kao Don Žuanom i Ivonom Kustudić kao Gizelom.

Naše predstave se emituju preko youtube kanala i prikazivanje gore navedenih predstava nije komercijalnog karaktera i jedini cilj je pružanje podrške građanima i nemogućnosti rada pozorišta kao opšte mere zabrane zbog pandemije. Prikazani snimci nemaju karakter javnog izvođenja predstave. Sve podatke o on-line izvođenjima naših predstava, kao i intervjue sa autorima i protagonistima možete naći na sajtu www.madlenianum.rs i na društvenim mrežama. Za sva pitanja možete se obratiti na: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. Pratite nas!

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..