Žiri koji je radio u sastavu Igor Burić (predsednik), Goran Ibrajter, Bogdan Janković, od 25. do 30. juna odgledao je devet predstava u glavnom takmičarskom programu 42. internacionalnog festivala alternativnog i novog teatra (INFANT) u Novom Sadu, i jednoglasno doneo sledeće odluke: Nagrada za najuspešniji eksperiment, odnosno predstavu u celini ravnopravno se dodeljuje predstavi "Prošlost" Konstance Makras i trupe Dorkipark iz Nemačke i predstavi "Kratka priča o antihristu" Andraša Urbana i Bitef teatra iz Beograda.

 

Visok kvalitet programa i doslednost selekcije gotovo da su nametnule podelu glavne nagrade Infanta. U različitim produkcijskim okolnostima, i predstava "Prošlost" Konstance Makras i predstava "Kratka priča o antihristu" Andraša Urbana izdvojile su kao veoma uspele celine sastavljene od različitih umetničkih disciplina – plesa, igre, glume, muzike, likovnih elemenata... Posebna priča su vanredno aktuelne i važne teme koje nagrađene predstave oblikuju prema izraženom savremenom senzibilitetu izvođačkih ansambala i publike na koju računaju. Dok "Prošlost" predstavlja gotovo filozofski problem temporalnosti i istorije kao ideološkog fenomena zaborava, "Kratka priča o antihristu" tematizuje jednu od osnova ljudske civilizacije, pa i čovečnosti – pitanje religije. Istina, iskrenost, naše telo i duša, kako se to tradicionalno deli, ovim predstavama stavljeni su na ozbiljno iskušenje.

 

Nagrada za najoriginalnije istraživanje jednog od segmenata pozorišnog jezika dodeljuje se predstavi "Hamlet" Vilijama Šekspira, u adaptaciji i režiji Olivera Frljića i Zagrebačkog kazališta mladih (Hrvatska).

 

Oliver Frljić je još jednom iznenadio pozorišnu publiku koja je ponovo očekivala politički pamflet, a dobila studioznu dramaturšku, rediteljsku i glumačku verziju najpoznatijeg Šekspirovog dela. Hrabra odluka i promišljeni postupak da se scena mišolovke prenese na značenje cele predstave – Hamlet više nije onaj koji sumnja, on zna da je svet, dvor protiv njega i njegovih ideala – oslonjeni su prevashodno na glumu koja se pokazala kao ključni elemenat održivosti rediteljskog koncepta.

 

Nagrada za izuzetnu ekspresivnost na graničnom području između pozorišta i ostalih umetnosti, ili stvaralaštva u najširem smislu dodeljuje se predstavi "Balerine" Milene Minje Bogavac i Foruma za novi ples Baleta Srpskog narodnog pozorišta u koprodukciji sa Studentskim kulturnim centrom Novi Sad.

 

Iako je u predstavi "Balerine" reč o jednoj izuzetnoj profesiji koja je takoreći ugrožena vrsta savremene pozorišne scene u Srbiji, publika nema poteškoće da se identifikuje sa problemima iznesenim na neočekivano uzbudljiv način – ne igrom, plesom, telom, kostimom, muzikom, nego verbalnim, takozvanim verbatim formatom teatra. Neposredno, direktno, sa dosta ironije, autorefleksivnosti, humora, izvođački ansambl predstave suvereno osvaja scenu zahtevnog graničnog žanrovskog polja.

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..