Forum za novi ples Baleta Srpskog narodnog pozorišta i Studentski kulturni centar Novi Sad organizuju premijeru dokumentarne predstave o životima umetničkih igračica u Srbiji danas, u utorak 21.04.2015. u 20h u Bitef teatru. SVI SMO MI BALERINE - Balerine su predstva koja kombinuje fizički teatar i originalni, izvedbeni tekst s ciljem da dokumentuje, demistifikuje i objasni šta zapravo rade umetničke igračice, zašto su za svoj životni poziv odabrale ples i s kojim se izazovima sreću u svom profesionalnom i ličnom životu. 

 

Predstava je nastala kroz višemesečni, eksperimentalni, umetničko-istraživački proces, zasnovan na metodološkim igrama osimšljenim tako da podstaknu kolektivno pisanje teksta. U njoj nema iluzije, fikcije niti glume: plesačice na sceni govore u svoje ime, iznose svoja iskustva i stavove o umetnosti, politici, apolitičnosti, rodu, društvu i stereotipima s kojima se manje ili više uspešno bore, opstajući u svojoj, samo naizgled glamuroznoj profesiji. One je razobličavaju, otkrivajući koliko rada, truda, ljubavi i posvećenosti je potrebno da bi se bavile umetnošću igre.


Režija i dramaturgija: Milena Bogavac
Koreografija: Olivera Kovačević Crnjanski
Koautorke i izvođačice: Jelena Alempijević, Sonja Batić, Frosina Dimovska, Milena Krkotić, Andreja Kulešević, Jelena Marković, Sanja Pavić, Ista Stepanov, Sara Tošić

Originalna muzika: Marko Grubić
Video-art i grafički dizajn: Katarina Popović
Kostimografija: Marina Sremac
Asistentkinja režije i repetitorka: Olivera Kovačević Crnjanski
Asistent režije: Uroš Novović
Dizajn svetla: Tihomir Boroja
Dizajn zvuka: Dušan Jovanović
Tonski saradnik: Predrag Petruševski
Izvršni producenti: Aleksandar Milosavljević-SNP i Zdravko Vulin-SKCNS
Organizacija: Olivera Kovačević Crnjanski-SNP i Nemanja Vuković-SKCNS
Koprodukcija: Srpsko narodno pozorište i Studentski kulturni centar Novi Sad


REČ REDITELJKE:


Ideja predstave Balerine jeste da publiku edukuje o umetnosti igre, ali i da umetničku  igru uspostavi  kao metaforu  za "umetnost življenja". Svi smo mi balerine, u neprekidnoj borbi protiv sile zemljine teže, u neprekidnim pokušajima da izgledamo lepo i lako, u neprekidnom ignorisanju pitanja: šta imaš ti od toga, što se toliko trudiš?... A šta bih dobila od toga da prestanem?!


Ovo je predstava o svima nama koji se trudimo i ne planiramo da rpestanemo. Za sve nas koji pokušavamo same sebe. Ovo je predstava za nas koji se zatrpavamo poslom, da ne bi mislili o svri svog postojanja, i sve nas koji smo u svom poslu našli  svrhu, smisao i ljubav potrebnu da se nastavi dalje. U novu pobedu. U novi izazov. Ovo je predstava o radu  i predstava o lepoti...a lepota će, pisao je Dostojevski, spasiti svet, ako mi nju spasemo.


Ovo je predstava o spašavanju lepote. O samozaboravu i sreći. O radu , trudu , ambiciji, volji, telu i duhu. Ovo je, takođe i predstava o društvu; pozorište o pozorištu; o smislu i tome da ga je našao  svako ko je krenuo da ga traži. Ovo je predstava o igri, kao najozbiljnijoj disciplini ljudskog duha i lakoći kao najtežoj stvari na svetu. Ovo je rpedstava o balerinama, a svi smo mi balerine, bez obzira na to da li smo ikada igrali balet.


Milena Bogavac


"Sve balerine su umorne. Sve balerine mnogo brinu. Sve balerine zajedno ne znaju tablicu množenja. Sve balerine vole da igraju. Sve balerine vole da puše. Ne vole sve balerine da puše. Sve balerine su kontradiktorne. Sve balerine vole kad ih nešto boli, od rada. Sve balerine vole da se odmaraju. Sve balerine vole da spavaju. Sve vole lekove protiv bolova. Sve balerine nekad zaigraju na ulici. Sve balerine čudno hodaju. Sve razmišljaju kako izgledaju i da li su dobre. Sve balerine se plaše se da nisu dovoljno dobre. Sve balerine imaju ukosnice za kosu. Sve balerine znaju da naprave punđu. Sve znaju da naprave zvezdu. Sve balerine mogu špagu. Sve balerine upadaju jedna drugoj u reč. Sve balerine vole aplauz. Sve balerine vole pažnju. Sve balerine imaju komplekse. Sve balerine imaju tremu.


I nisu sve balerine glupe!" Zajednički tekst koautorki predstave.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..