Tokom predstojećeg Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici koji će se održati od 17. do 23. maja biće, pored takmičarskog programa u okviru kojeg će biti predstavljene najrelevantnije lutkarske i dramske predstave za decu iz celog sveta, održana i naučna konferencija pod nazivom „Postmodernа dezintegrаcijа pozorišne umetnosti“. Za ovogodišnju konferenciju prijavljeno je čak 36 radova iz 15 zemalja, od kojih je odabrano 15 koji će u maju biti predstavljeni u Subotici od strane svojih autora.

 

 

Ovaj naučni skup deo je 7. Međunarodnog foruma za istraživanje pozorišne umetnosti, veoma značajnog segmenta Festivala i višegodišnjeg projekta, koji za osnovni cilj ima da promoviše promišljanje pozorišne umetnosti namenjene deci i mladima, s posebnim naglaskom na lutkarstvo.

 

Autori odabranih radova dolaze iz Indije, Japana, Irana, Meksika, Nigerije, Norveške, Velike Britanije, Poljske, Singapura, Slovenije, Mađarske, Grčke, Hrvatske i Srbije.

 

Između ostalih, biće predstavljeni zanimljivi radovi kao što su "Korist od igranja mitova i bajki za decu" (Jasuko Senda, Japan), "Postmoderna dezintegracija pozorišne umetnosti. Mitovi i narodne pripovetke u doba postmodernizma", (Ignacio Larios, Meksiko), "Transformacija pozorišta za odrasle i njen uticaj na pozorište za decu" (dr Ana Margret Helgesen, Norveška), "U osvit moderne – Rajner Marija Rilke i njegove “lutke” (dr Henrik Jurkovski, Poljska), "Vizuelna reinterpretacija zmaja – ka saradnji i internacionalizaciji pozorišta za mladu publiku" (Kejleb Li, doktorand, Singapur) i drugi.

 

Do sada je u radu Foruma učestvovalo oko šezdeset istaknutih pozorišnih stručnjaka, teoretičara, istoričara, reditelja, pisaca, pozorišnih kritičara iz dvadeset i pet zemalja: Belorusije, Bugarske, Crne Gore, Češke, Čilea, Danske, Engleske, Hrvatske, Indije, Irana, Izraela, Kenije, Mađarske, Meksika, Nemačke, Nigerije, Norveške, Poljske, Rumunije, Rusije, Slovačke, Slovenije, Srbije, Turske i Zambije, a objavljeni zbornici nalaze se u univerzitetskim bibliotekama širom sveta (od Koledža Rouz Bruford u Londonu do Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu).

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..