Kulturni centar REX, u četvrtak, 5. februar 2015. u 20:00 - Odnos društva prema osobi zasnovan je na principima moći, u kome društvo identifikuje pojedinca kao subjekta određenog pola, porekla, socijalnog statusa, mentaliteta, odnosno kao onog/onu koja ima određene kapacitete i sposobnosti... Ukoliko je taj pojedinac pripadnik manjinske populacije, ukoliko je njegov svakodnevni život otežan tom činjenicom, dodatno postaje važno da se taj odnos društvo - pojedinac postavi u javni diskurs.


Predstava TIŠINA je rezultat godišnjeg projekta ERGstatus-a pod istim nazivom, koji je posvećen našem kolegi Stojanu Simiću, kao prvom profesionalnom igraču savremenog plesa u Srbiji koji je gluva osoba. U projektu je učestvovao veći broj umetnika i saradnika koji su individualno radili sa Stojanom.


Predstava se obraća posmatraču, "razgovara" sa njegovim mislima i predrasudama, percepcijom posmatranog. Predstava otvara prostor za igru sa drugačijim formama komunikacije subjekta tretirajući ih kao objekte istraživanja...
Predstava je nastala u interakciji sa publikom tri festivala: „Bitef Polifonija", „Na sopstveni pogon" i „Van okvira".

Igraju: Stojan Simić, Nataša Šmelc, Vera Jovanović / Ivana Bućko.

Autori: Stojan Simić, Jovana Rakić Kiselčić, Marko Pejović, Boris Čakširan, Nataša Šmelc, Boris Novaki Bojić, Jelena Stojiljković, Aleksandra Đokić, Vera Jovanović, Ivana Bućko, Vesna Nestorović Coka i Bojana Mišić.

U predstavi se koristi srpski znakovni jezik kao integralni deo predstave.
Cena ulaznice je 300 dinara.

Partneri na projektu su Kulturni centar REX i Stanica - Servis za savremeni ples.

Projekat su pomogli: Grupa „Hajde da...", Bitef Polifonija, NKSS - Nezavisna kulturna scena Srbije i Modni atalje „MA".
Donator projekta je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..