Drama Pod mlečnom šumom govori o 24 časa u životu jednog velškog gradića. Uz humor i poeziju, Dilan Tomas opisuje prozaičnu svakodnevicu njegovih stanovnika: nade i frustracije, želje i razočaranja, porodične tajne, alkoholizam i pohotnost. Ono što glavni lik, prečasni Ilaj Dženkins blagonaklono naziva: „ljudskom nevinošću“. Pitaćete me: kakve to veze ima sa nama ovde? A ja ću vam odgovoriti da Vels od Srbije razdvaja tek nekoliko koraka i kako će se svako od vas u ovoj predstavi prepoznati. Datumi izvođenja: 27.2.2015. i 28.2.2015. u 20h

 

Od radio talasa do scene

 

Dilan Tomas je Pod mlečnom šumom zamislio kao radio dramu sa više od 70 likova i skoro isto toliko različitih mesta zbivanja. Drugim rečima, kao tekst koji se ne može adaptirati za scensko izvođenje. Posebno kada se ta scena nalazi u malom beogradskom pozorištu, Le Studio, i kada se postavka oslanja na sredstva karakteristična za jedno nezavisno pozorište. Međutim, to nas ne zabrinjava – naša materijalna ograničenja u kombinaciji sa tehničkim ograničenjima radio drame nas, kao i obično, teraju da prevaziđemo sopstvene granice i prikažemo još više kreativnosti.

 

U predstavi postoji više od petnaest glumaca koji glume po dva, tri ili četiri različita lika, a ponekad i više. Sve ih prati, od početka do kraja, glas naratora. I upravo tu smo pronašli ideju vodilju naše adaptacije. Čak i kada je u pitanju radio drama, glas naratora je tu da publici ispriča ono što se dešava i što ne mogu da vide. U našoj predstavi je suprotno. Ono što se prikazuje drugačije je od onoga što se izgovara. Naracija više nije garancija istine, ona predstavlja jedno od gledišta stvarnosti – gledište prečasnog Ilaja Dženkinsa.

 

Pozorišna scena je u potpunosti izmenjena kako bi se ova vrsta adaptacije omogućila, u šta će se česti posetioci Le Studija odmah uveriti. Prostor, koji je dvostruko frontalan (gledaoci su jedni preko puta drugih, sa dve strane pozorišne scene), predstavlja Korzo (odnosno Krunka ulica); tipičan javni prostor u koji svako dolazi, u različito doba dana, kako bi se pokazao. Skečevi od kojih je drama sačinjena se dešavaju u ovom prostoru, u vremenu potrebnom glumcu da prođe scenom, od jedne do druge kulise.

 

Stvaralačka sloboda

 

U estetskom smislu, Pod mlečnom šumom predstavlja drugu krajnost onog što možemo videti u beogradskim pozorištima, suprotnost naturalizmu ali takođe i in Yer Face pozorištu čiji sledbenici i dalje veruju, ili bar tako izgleda, u njegovu originalnost, čak i nakon dvadeset godina postojanja.

 

Naša interpretacija drame Pod mlečnom šumom svoju inspiraciju crpi iz drevnog pozorišta. Inspiriše se grotesknim i narodnim karnevalskim pozorištem, Rableom i Bokačom u domenu književnosti i Hijeronimus Bošom u slikarstvu.

Upravo to stvara jedinstveni estetski događaj. Kada me pitaju koje su prednost rada u nezavisnom pozorištu, često odgovaram: sloboda. Odnosno, sloboda duha, stvaralačka sloboda, sloboda smelosti! Baš tu slobodu smo nastojali da prikažemo postavkom predstave Pod mlečnom šumom.

 

Subota 07.02.2015. u 20h "Raspareni par"
Sreda 18.02.2015. u 20h "Nemam da platim i neću da platim" - gostovanje u KC Čukarica
Petak 20.02.2015. u 20h "Raspareni par"
Subota/nedelja 21. i 22.02.2015 u 20h. "Nemam da platim i neću da platim"
Petak/subota 27. i 28.02.2015.  u 20h "Pod mlečnom šumom"

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..