U jubilarnoj godini, kada Knjaževsko-srpski teatar obeležava 180 godina od svog osnivanja, a u skladu sa Pravilnikom o dodeli Statuete, žiri je odlučio da ove godine dodeli dve Statuete Joakim Vujić. O dodeli Statuete je odlučivao žiri koji su činili direktor Knjaževsko-srpskog teatra mr Vojo Lučić, kostimograf Snežana Kovačević, dramaturg Marija Soldatović i glumci Tihomir Stanić i Miloš Krstović.


OBRAZLOŽENjE ŽIRIJA

 

I


Najznačajnije priznanje za doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji- Statueta Joakim Vujić dodeljuje se glumici koja je jedinstvenim glumačkim izrazom, snažnom dramskom ličnošću i umetničkim dometima doprinela uzdizanju glumačke profesije.


Ovogodišnja dobitnica Statuete Joakim Vujić je glumica Dara Džokić.


Darina posvećenost pozorištu, glumačka bravuroznost i zrelost, kao i celoukan umetnički i društveni angažman predstavljaju najbolji model za ugledanje dramskim umetnicima koji dolaze.

 

II


Statueta Joakim Vujić za doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji dodeljuje se i Fakultetu dramskih umetnosti (FDU), Univerziteta umetnosti u Beogradu. U ovoj ustanovi svoje obrazovanje stekle su generacije naših najznačajniji pozorišnih umetnika: glumaca, reditelja, dramaturga...


FDU je bio i ostao rasadnik talenata koji su se dokazali u pozorištu, na filmu, televiziji i radiju.


Ova ustanova je poznata, pre svega, po plejadi izvanrednih stručnjaka koji su bili i njeni profesori. Profesori i studenti FDU od osnivanja do danas doprinose unapređenju pozorišne umetnosti i svojim vrhunskim umetničkim angažmanom kontinuirano obogaćuju srpsku umetnost i kulturu.


Statueta Joakim Vujić dobitnicima će biti uručene na Dan Knjaževsko-srpskog teatra 15. februara 2015. godine u Kragujevcu.

 

Kragujevac, 03. februar 2015.godine

Predsednik žirija

mr Vojo Lučić

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..