tvrdjavaDrugi ambijentalni pozorišni festival Tvrđava teatar otvoriće 9. avgusta u Velikom gradu Smederevske tvrđave predstava "Zemlja Do Do" Teatra Puho iz San Sebastijana (Španija). Kako je najavljeno, umetnički direktor festivala Branislava Liješević odabrala je još šest predstava za glavni program, kao i dve za prateći, dok će dve predstave biti izvedene van selekcije.

Festival se održava pod sloganom "Play It Again, Sam" (Sviraj to ponovo, Sem) i traje do 20. avgusta. Generalni pokrovitelji su Unesko, Kancelarija u Veneciji, Ministarstvo kulture Srbije i Grad Smederevo.

Grupa Puho je na velika vrata međunarodne scene ušla koristeći posebne izvođačke discipline objedinjene u jednom nastupu - teatar, cirkus, ples, visinske sportove, arhitekturu, scensku tehniku, multimediju i živu muziku koji se izvode u urbanim pejzažima.

"Zemlju Do Do", po motivima "Alise u zemlji čuda" režirali su Sara Serano i Lućiano Trevinjani. Predstava se odigrava u vazduhu i menja nebo u magičnu zemlju gde je sve moguće i gde je svaka slika podsticaj snovima o letenju.

U konkurenciji za nagrade su, pored španske, domaće predstave koje će se uglavnom izvoditi u Malom gradu Smederevske tvrđave, kao i u Centru za kulturu Smederevo.

To su "Rumunija 21" Štefana Peke u režiji Gorana Golovka (Narodno pozorište Užice), "Buđenje proleća" Franka Vedekinda u režiji Anje Suše (pozorište "Duško Radović"), "Sviraj to ponovo, Sem" Vudija Alena u režiji Marka Manojlovića (Beogradsko dramsko pozorište), "Kate Kapuralica" Vlaha Stulija u režiji Jagoša Markovića (Narodno pozorište Sombor), "Čovekova tragedija" Imrea Madača u režiji Kokana Mladenovića (Novosadsko pozorište) i "Proslava" Tomasa Vinterberga u režiji Ive Milošević (Atelje 212).

Svake večeri, posle odigrane predstave, biće održavani razgovori koje će voditi teatrolog Milan Mađarev.

U pratećem programu na sceni u Malom gradu biće prikazana predstava "Plastične bašte" koju je režirao Salvatore Tramaćere, u koprodukciji Teatra Koreja iz grada Leće (Italija) i pozorišta PATOS iz Smedereva, dok će na gradskom trgu i korzou Teatar Pavana iz Amsterdama izvesti urbanu procesiju "Boje".

Van selekcije gostovaće Teatar an Val (Theatre en Vol) iz Sašarija (Italija) koji će na trgu izvesti spektakl "B.A.U. - Brigatta di armonisazzione urbana", u kolektivnoj režiji.

U čast nagrađenih poslednje večeri u Malom gradu "Ujvideki sinhaz" (Novosadsko pozorište) prikazaće Šekspirov "San letnje noći" kao koreodramu. Koreografi su Laslo Bobiš, Laslo Budai i Ildiko Đeneš, a reditelj Zoltan Puškaš.

Predsednica Saveta festivala Vida Ognjenović ističe da tvrđava, kao zdanje, jeste simbol postojanosti, otpora i stamene čvrstine, antipod svake propadljivosti, te da "nekada prestona moćna građevina u Smederevu, u kojoj se događa festival, najbolje potvrđuje tu simboliku".

"Po tome kako su različite predstave prvog izdanja festivala (u avgustu 2009.) na njoj odigrane kao na izvornom prostoru, moglo bi se s razlogom reći da Tvrđava teatar nije samo naziv festivala, već i njegova formula, koja označava energiju igre i trajnosti", ocenila je ona.

Direktor festivala je Dragoljub Martić, a među članovima Saveta festivala je gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević.

Ulaznice za predstojeći festival koštaju 200 dinara.
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..