U Velikoj sali Doma omladine Beograda, u ponedeljak 31. marta od 20 časova kao deo programa POZORIŠTE PONEDELjKOM studenti Filozofskog fakulteta premijerno će izvesti predstavu „Namćor“ koja je rađena po Menandrovoj komediji, u prevodu Vladete Jankovića. Adaptaciju i režiju potpisuje Gordan Maričić, korežiju i izbor muzike Nataša Pavlović, a produkciju Jelena Todorović.

 

U predstavi igraju: Stefan Geić, Aleksandar Anđelović, Isidora Tolić,Nikola Golubović, Marija Vještić, Ivena Zečević, Miloš Milić-Radišević, Marija Gmitrović, Nastasija Čičić, Aleksandar Dunjić.

 

Cena ulaznice je 200 dinara, dok je za kupovinu uz đačku knjižicu u prodaji 100 ulaznica po ceni od 100 dinara.

 

Premda su profesori i studenti Odeljenja za Klasične nauke Filozofskog fakulteta mnogo ranije prepoznali potrebu da sa antičkom dramskom zaostavštinom razviju jedan daleko neposredniji odnos nego što je to nastava od njih zahtevala, dramsku sekciju ovog odeljenja pokrenuli su školaske 2013/2014. godine profesori i nastavnici Gordan Maričić, Sandra Šćepanović i Jelena Todorović, sa željom da sete publiku na svrevremenost ove žive baštine koje kao da se naše doba prinudno razbaštinilo.

 

"Glumce najvećma čine studenti različitih godina Odeljenja za Klasične nauke ali su nam se priključili i pojedini studenti sa drugih katedri Filozofskog fakulteta. Pored premijere u Domu omladine zakazane za ponedeljak 31. marta 2014, ovogodišnja predstava naše sekcije biće izvedena i kao deo aktivnosti vezanih za promociju studija Klasičnih nauka među srednjoškolcima, te o proslavi dana Filozofskog fakulteta, kao i drugim prigodama. Takođe, zahvaljujući šarmu i glumi naših studenata koja neretko prelazi okvire amaterizma, te izvrsnoj režiji Gordana Maričića i Nataše Pavlović, predstava „Namćor“ dramske sekcije Odeljenja za Klasične nauke Filozofskog fakulteta izabrana je da predstavlja našu zemlju na prestižnom Međunarodnom festivalu antičkog pozorište za mlade koga već decenijama organizuje Italijanski nacionalni institut za antičku dramu (INDA) u antičkom teatru iz V veka p.n.e. u Sirakuzi na Siciliji. Nažalost, naše učešće je neizvesno jer, iako nam organizator pokriva troškove smeštaja i hrane za sve vreme boravka, još uvek se trudimo da pronađemo sponzore koji bi pokrili putne troškove za našu malu trupu", kaže Jelena Todorović sa Odeljenje za Klasične nauke Filozofskog fakulteta u Beogradu.

 

Menandar je glavni predstavnik novoatičke komedije koja je, preko rimskih komediografa Plauta i Terenicija, odredila put modernom evropskom žanru. Rođen u Atini sredinom četvrtog veka p.n.e, Menandar je napisao preko stotinu komedija ali za života nije uživao onu slavu koju će mu kasnija recepcija njegovih dela doneti. Zahvaljujući kosmopolitskom duhu i novim,prisnijim pogledima na čoveka, teme i struktura ove komedije uticale su na rodonačelnike modernog komediografskog žanra, Šekspira i Molijera, a preko njih i na poznije i savremene stvaraoce.

O tome kako su se odlučili za postavku baš ovog komada Jelena kaže: „Nije bilo prevelike dileme. Znali smo da rad sekcije treba otvoriti uz dobre znake i u veselom tonu te je tako, iako kraljica pozorišta, tragedija za ovu godinu ipak stavljena po strani. S druge strane, u vremenima i u zemlji u kojim nam politika kroji i boji i najintimnije segmente života, želeli smo da je makar mi isključimo i za nju zatvorimo vrata samo našeg izmaštanog sveta. Tako je nadaleko poznata Aristofanova politička komedija ustupila mesto svakodnevnim temama novoatičke komedije i njenog najupečatljivijeg sačuvanog predstavnika Menandra.“

 

Jelena Todorović* smatra da će predstava biti veoma bliska i interesantna mladoj publici: „Veštim dramaturškim zahvatima kolega Maričić je uspeo da značajno prilagodi Menandrov tekst zahtevima savremenog gledaoca (izbačena su čak tri lika, ubačeni songovi i novi monolozi) a time ni malo ne ugrozi suštinu piščevog humora i originalnog koncepta drame.“

 

Ova adaptacija jedine u celosti sačuvane Menandrove drame donosi na scenu jednostavnost jezika, zapleta i scenskih rešenja iz koje izvire nepatvorena komika.

 

„Rasterećena političe satire i društvenog promišljanja, komedija Namćor obrađuje večne teme koje, propuštene kroz prizmu svakodnevice, postaju bliže i prepoznatljivije gledaocu da se sa njima poistoveti. Stalni sukob mladalačkog ljubavnog zanesenjaštva i stroge starosti koje svoja razočaranja i nepoverenje naziva mudrošću i neumoljivo nameće svemu i svima savremen je svakom vremenu i dobu, pa tako i našem. Konačno, u poruku koju predstava šalje da ljubav pobeđuje sve, uzdaju se sve generacije bez razlike“, zaključuje Jelena Todorović.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..