Konferencija za novinare bila je povodom početka realizacije projekta izuzetne vrednosti i značaja Goethe-Instituta „1914/2014 - Bojno polje sećanja” autora Hansa-Vernera Krezingera i Regine Dura. Realizuje se u Beogradu, Sarajevu, Istanbulu i Berlinu od februara do juna 2014. godine. Govorili su: direktor CZKD gospođa Borka Pavićević, direktor Goethe-Instituta Dr Matthias Müller–Wieferig i režiser Hans-Werner Krezinger,  filmski stvaralac Regine Dura kao i Lajoš Talamonti, Danijel Dorš i Damjan Kecojević koji su zajedno u prvoj produkcijskoj fazi projekta od kraja februara meseca na licu mesta razvili prvo pozorišno izvođenje, koje je sinoć uspešno prikazano u Centru za kulturnu dekontaminaciju.


Beograd, Sarajevo, Istanbul, Berlin: Drugačije promišljanje Prvog svetskog rata: Kako se pamti Prvi svetski rat? 100 godina nakon izbijanja Velikog rata pozorišni projekat Hans-Vernera Krezingera i Regine Dura “1914/2014 - Bojno polje sećanja”, na inicijativu Goethe-Instituta, nudi višestruku izmenu perspektive. Bosanski, srpski, turski, austrijski i nemački performer pričaju jedan drugome svoje priče iz kofera.


Koja je uloga Prvog svetskog rata u nacionalnim istorijama?


U Nemačkoj se sa tim još uvek pretežno povezuje bojno polje Zapadnog fronta. Gde se ko čega seća i kako, u Jugoslaviji, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Turskoj, Nemačkoj i Austriji? Šta se gde prećutkuje? Da li je Gavrilo Princip revolucionarni heroj ili je njegovo političko ubistvo atentat, da li je Austro-Ugarska okupaciona sila ili multietnička država koja funkcioniše? Čemu vodi nemačko-tursko pobratimljenje po oružju? Ko se prikazuje kao neprijatelj, a ko kao uzor?

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..